Η Ford συνεργάζεται με την BlackBerry !

Την καναδική BlackBerry επέλεξε η Ford για την επόμενη γενιά του συστήματος ενημέρωσης, συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας των αυτοκινήτων της. Το σύστημα που χρησιμοποιείται στα σημερινά μοντέλα προέρχεται από τη Microsoft, μια συνεργασία που χρονολογείται από το 2007.

Η συμφωνία είναι απλώς η τελευταία για τη θυγατρική QNX. Μπορεί να ‘κίνησε’ την περιέργεια σε ορισμένους όταν η Ford πριν λίγο διάστημα εγκατέλειψε τη Microsoft κι είπε ότι το νέο Sync 3 σύστημα τηλεματικής, θα ήταν προτιμότερο να ‘τρέχει’ σε μία εταιρεία όπως η BlackBerry.

Με το Sync 3, όπως θα λέγεται το νέο σύστημα, η Ford υπόσχεται ταχύτερο χρόνο απόκρισης, υψηλότερη ευχρηστία και καλύτερη λειτουργία φωνητικών εντολών. Το Sync 3 βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα QNX της Blackberry και θα είναι διαθέσιμο από το 2016.

ford2

BlackBerry; Σε μια μετα-iPhone εποχή, θα μπορούσε η Ford είναι πλέον πιο unhip;

Η περιέργεια όμως είναι αδικαιολόγητη. Η QNX, η εταιρεία που παρέχει το λειτουργικό σύστημα για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία των πελατών της Ford, θα μπορεί σήμερα να ανήκει στη BlackBerry, γεγονός που από μόνο του έχει μια ιστορία όταν πρόκειται για μέσα σε όχημα τεχνολογίας.

Το QNX, είναι το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται από πολλούς άλλους κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης της General Motors, της Audi και της Mercedes. Πλέον, η εταιρεία ξεκίνησε ως ανεξάρτητη και έχει πράγματι εξαγοραστεί εξ’ ολοκλήρου από την Blackberry διπλά(η τελευταία φορά ήταν όταν η καναδική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ήταν ακόμη γνωστή ως εταιρεία που ασχολείται και ερευνά την εξέλιξη στο τομέα της αυτοκίνησης.

Η QNX είναι γνωστή για την ασφάλεια, σύμφωνα με τoν IHS, ανώτερο αναλυτή αυτοκινήτων Mark Boyadjis. Η ιστορία της QNX στο χώρο των αυτοκινήτων καθιστά την εταιρεία ιδιαίτερα αρμόδια αυτών των θεμάτων, ενώ μια εταιρεία όπως η Microsoft – η οποία εξόπλιζε το παλαιότερο σύστημα στα μοντέλα Ford – δεν μπορεί να έχει τόση εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, δήλωσε ο Boyadjis. «Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο όπως μια ασφαλή κρίσιμη λειτουργία σε ένα τάμπλετ,” είπε. Σημείωσε επίσης ότι QNX είναι σε θέση να υποστηρίξει λειτουργίες όπως γνωστοποίηση σύγκρουσης και διάφορα άλλα βοηθήματα οδήγησης και πλοήγησης.

Έτσι, η προσθήκη της Ford είναι απλώς μια ακόμη επέκταση στις δραστηριότητες της QNX. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγάλο ανταγωνισμό, συμπελιραμβανομένων ‘μεγάλων παικτών’ όπως η Nokia και η Google. Αλλά υπάρχει μια εταιρεία που ο Boyadjis δεν θεωρεί ότι θα δούμε τη δημιουργίας της δικής της πλατφόρμας για την αυτοκινητοβιομηχανία, και αυτή είναι η Apple.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό το χώρο. Έχει ξεκινήσει την υπηρεσία CarPlay, ένα πρόγραμμα λογισμικού που το καθιστά εύκολο να συνδέσετε το τηλέφωνό σας και να τρέξετε εφαρμογές μέσω του αυτοκινήτου σας. Αλλά αυτό πιθανόν δεν θα πρέπει να αναπτύσσει το δικό της λειτουργικό σύστημα.

Λάζαρος (Άρης) Αρμάογλου

Tags: , , , , , , ,