Η σφαγή της χρονιάς

Η εσωτερική πολιτική επικαιρότητα θα έλεγε κανείς ότι δεν αφήνει πολύ χώρο σε άλλες ειδήσεις και αναλύσεις. Είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις στον ελληνικό πολιτικό βίο που δεν αφήνουν περιθώρια για πολλά διεθνή νέα. Ωστόσο, η στήλη θα μείνει πιστή στο χαρακτήρα της και μέσα σε λίγες γραμμές θα μιλήσει για την είδηση αν όχι του χρόνου που φεύγει, τουλάχιστον των τελευταίων μηνών. Κι αυτή φυσικά δεν είναι άλλη από τη σφαγή 148 καθηγητών και μαθητών σε σχολείο του βόρειου Πακιστάν από μαχητές των Ταλιμπάν.

mpatistatos

Ανάμεσα στις πρωτεύουσες του Αφγανιστάν – Καμπούλ και του Πακιστάν – Ισλαμαμπάντ, βρίσκεται η πόλη Πεσαβάρ. Ανήκει στο Πακιστάν και ο πληθυσμός τής περιφέρειας αγγίζει τα 1.5 εκ. ανθρώπους. Κάποιοι θα έλεγαν ότι φημίζεται για το μεγάλο ισλαμικό Πανεπιστήμιό της ή τις πλούσιες φυτείες χασίς. Κοινό μυστικό είναι, ωστόσο, ότι η Πεσαβάρ είναι η πρωτεύουσα των Πακιστανών Ταλιμπάν. Και στις 16 Δεκεμβρίου έξι μέλη της οργάνωσης σκόρπισαν θάνατο στο Δημόσιο Σχολείο Στρατού – όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών του Πακιστάν, αφότου εισήλθαν οπλισμένοι και άδειασαν τα τυφέκιά τους πάνω στους αθώους μαθητές. Αυτές οι ενέργειες πάντα έχουν αίτιο. Και οι Ταλιμπάν το κάνουν γνωστό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι σε θέση να μετατρέψουν τέτοιες ενέργειες σε επιθέσεις αυτοκτονίας, χάνοντας και οι ίδιοι τις ζωές τους.

Αντίποινα για τις επιθέσεις του πακιστανικού στρατού στις μεθοριακές περιοχές ελέγχου των Ταλιμπάν, δήλωσαν οι τρομοκράτες. Αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο επίσης, στις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών των Η.Π.Α., τα γνωστά drones. Και ο πακιστανικός στρατός απάντησε με μεγάλη επιχείρηση στα σύνορα με το Αφγανιστάν στην οποία σκοτώθηκαν 59 ισλαμιστές μαχητές. Τέλος, σε άμεση επίσκεψή του στην Καμπούλ, ο Πακιστανός Πρόεδρος Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε από τον ομόλογό του, παρά τις διενέξεις μεταξύ τους να χτίσουν «κοινό μέτωπο» κατά της τυφλής τρομοκρατίας των Ταλιμπάν.

Αναλύσεις επί αναλύσεων θα μπορούσαμε να χωρέσουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Αναλύσεις σχετικά με το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και του μπαλαντέρ που λέγεται Η.Π.Α. Σχετικά με την οργάνωση των Ταλιμπάν Αφγανιστάν και Πακιστάν σε αντίθετα εδάφη και πως η δράση τους επωάζει υπό την προστασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Ο ρόλος τη Ρωσίας που παραδοσιακά σκύβει πάνω από την περιοχή.

Αλλά υπάρχει συζήτηση που να μπορεί να γίνει όταν το κοντέρ της δυστυχίας έγραψε 148, εκ των οποίων 132 παιδιά. Όχι. Καμία κουβέντα. Πρόκειται για σφαγή. Για αυτό και της αποδίδουμε τη στήλη και για αυτό δε θα πούμε τίποτα παραπάνω.-

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΣ

LLM Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

Tags: , , , , , , , , ,