Η παιδική εργασία με βάση τα ελληνικά δεδομένα

Η παιδική εργασία αποτελεί φαινόμενο εδώ και χρόνια και δυστυχώς δε λέει να λάβει ένα τέλος, παρά τις προσπάθειες διεθνών φορέων και των ίδιων των πολιτειών. Σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο τα παιδιά ηλικίας πέντε έως δεκατεσσάρων ετών που εργάζονται ανέρχονται στα διακόσια πενήντα εκατομμύρια.

Πέραν του ότι στερούνται τα βασικά, όπως φαγητό, ιατρική περίθαλψη, την ίδια την παιδική τους ηλικία, πολλές φορές γίνονται θύματα ξυλοδαρμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού. Παιδιά από φτωχές χώρες πωλούνται ως σκλάβοι για μόλις λίγα χρήματα, είτε για να δουλεύουν σε ένα ορυχείο ή σε μία βιοτεχνία, είτε για να ικανοποιούν όλες τις δουλειές σε ένα πλούσιο σπίτι. Το ωράριο εργασίας τους σχεδόν πάντα ξεπερνά τις οκτώ ώρες που είναι το πρέπον στο σύγχρονο κόσμο. Και γίνεται λόγος για παιδικές ψυχές που το μόνο που ζητούν είναι να χαρούν την παιδική τους ηλικία, να παίξουν, να χαμογελάσουν.

paidikiergasia33

Όλοι έχουμε δει μικρά παιδιά να πουλάνε χαρτομάντιλα, παιδιά που εκλιπαρούν ώστε να αγοράσει κάποιος ένα στυλό, παιδιά ταλαιπωρημένα στα φανάρια της πόλης με την επιθυμία να βγάλουν έστω και λίγα χρήματα από το καθάρισμα των τζαμιών των αυτοκινήτων. Οι λόγοι που οδηγούν τα ανήλικα αυτά πλάσματα στο δρόμο για εργασία είναι αρκετοί, με κυρίαρχο λόγο τη φτώχεια. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν ότι το ποσοστό της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα φτάνει το 23,7%, ενώ τα φτωχά παιδιά ανέρχονται σε 465.000. Επίσης, η αύξηση του ποσοστού της φτώχειας είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητή στις εισοδηματικά φτωχότερες ομάδες και υπολογίζεται στο 21,4% με βάση το 60% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη UNICEF η παιδική φτώχεια αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαίτερα αισθητή στις εισοδηματικά φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού. Επίσης, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών (12,1%) που ζει σε νοικοκυριά στα οποία κανείς δεν εργάζεται. Στην περίπτωση αυτή τα παιδιά παίρνουν από μόνα τους την πρωτοβουλία να δουλέψουν ή ακόμη, ορισμένες φορές, γίνονται υποχείρια των γονιών τους, οι οποίοι τα αναγκάζουν να δουλέψουν. Άλλωστε αποτελεί κοινωνική πραγματικότητα ότι συχνά τα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και η αντιμετώπιση του απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων. Οργανισμοί όπως η UNICEF, έχουν λάβει μέτρα προς την άμβλυνση του φαινομένου, ωστόσο η ίδια η πολιτεία οφείλει να συμβάλει αποτελεσματικά προς την ίδια κατεύθυνση. Τα παιδιά αυτά πρέπει να πάρουν πίσω τη χαμένη παιδικότητα τους, να ζήσουν τη ζωή που τους αρμόζει!

Καραπάνου Χριστίνα

(τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,