Η μαγεία του να εκτιμάς τα μικρά πράγματα

Τις περισσότερες φορές στη ζωή μας, καλώς ή κακώς, παίρνουμε τα πράγματα υπερβολικά σοβαρά. Εγώ θα έλεγα κακώς. Μεγαλοποιούμε καταστάσεις, φτιάχνουμε απροσπέραστα βουνά από προβλήματα, δημιουργούμε φοβίες και δαίμονες. Το μυαλό μπορεί να παίξει διάφορα παιχνίδια και συνήθως όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο, παίζει τα χειρότερα.

enjoy_little_thins

Έχετε ακούσει ποτέ για τον κατά φαντασία ασθενή; Αποτελεί μια κλασική περίπτωση ανθρώπου που δημιουργούσε προβλήματα από εκεί που δεν υπήρχαν, πίστευε πως ήταν άρρωστος και αυτή του η εμμονή τον κατέτρωγε. Έτσι κι οι περισσότεροι άνθρωποι. Ροκανίζουμε – ας μη βγάλω τον εαυτό μου απ’ έξω- τα χρόνια και τις στιγμές μας με ανούσια άγχη και ανθρώπους που υπάρχουν μόνο για να δηλητηριάζουν τον πεπερασμένο χρόνο που έχουμε σε αυτή τη ζωή. Γιατί- ας μην κοροϊδευόμαστε- κανείς δεν πρόκειται να ζήσει για πάντα ή έστω να ζήσει περισσότερο αν αποφασίσει να δίνει σημασία σε κάθε τι που μπορεί εν τέλει να μη θυμάται καν αν περάσουν ένα- δύο χρόνια.

Κάτι, επίσης, πολύ σημαντικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παίρνουμε τους εαυτούς μας τόσο μα τόσο σοβαρά. Σκεφτείτε τους κλόουν. Επιδεικνύουν τα κόλπα τους, αποτυγχάνουν, αποδέχονται αυτή τους την αποτυχία, περιγελούν τον εαυτό τους και σφιχταγκαλιάζουν την ύπαρξη τους. Γιατί εμείς να έχουμε περισσότερη σημασία; Μάθαμε από μικροί να αλλάζουμε τα μεγέθη του μυαλού μας. Ένα καθημερινό πρόβλημα να μοιάζει απροσπέλαστο. Να μη μπορούμε να σπάσουμε τα καλούπια και τα εμπόδια που οι ίδιοι θέσαμε στον εαυτό μας. Να βάζουμε ένα ταβάνι και να φτάνουμε μόνο μέχρι εκεί. Να λέμε μέχρι εκεί μπορούν να με πάνε τα όνειρα και ο ουρανός μου.

Μα δεν είναι άδικο; Δεν υπάρχει μεγαλύτερο κακό από έναν αυτό-περιοριζόμενο άνθρωπο που αδυνατεί να αντιληφθεί τις δυνατότητές του. Αν αύριο θελήσεις να φτάσεις στο διάστημα ή να πραγματοποιήσεις τον πιο τρελό σου στόχο πρέπει να ξέρεις ότι θα μπορείς να το κάνεις. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όντως μπορείς. Και μόνο εσύ είσαι ικανός να πείσεις τον εαυτό σου γι’ αυτό. Σταμάτα να κολλάς στις λεπτομέρειες και μη δημιουργείς προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Το αύριο είναι μόνο μια μέρα μακριά και το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να του ανοίξεις την πόρτα.

Αλεξάνδρα Νικοπούλου

Μέλος της AIESEC Ελλάδος  

Tags: , , , , , , , , , ,