Η ευτυχία της ευθύνης

Ο Καζαντζάκης έλεγε «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»Σήμερα, πολλά χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση της Ασκητικής ο φόβος της ευθύνης είναι κάτι που ακόμα δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε.

nikopoulou

Είναι αυτός ο φόβος που αντιπροσωπεύει η τόλμη και η αλλαγή. Φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη να αλλάξουμε όχι μόνο την κοινωνία, αλλά πρώτα και κύρια τον εαυτό μας γιατί όλα ξεκινούν από το άτομο. Φοβόμαστε να ζήσουμε διαφορετικά. Να τολμήσουμε να βγούμε σε ένα περιβάλλον έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας, να γνωρίσουμε διαφορετικούς ανθρώπους και να αμφισβητήσουμε αυτό που είμαστε. Γιατί, καλώς ή κακώς, η ευθύνη για την αλλαγή φέρει μεγάλο βάρος και πολύ λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν τη σημασία της. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι τόσο βαρύγδουπη έννοια όσο πιστεύουμε. Η ευθύνη μας, ξεκινάει από κάθε μικρό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον κόσμο γύρω μας. Από το να βοηθήσουμε κάποιον να περάσει το δρόμο, μέχρι να συμβάλουμε στη μόρφωση ή την επιβίωση ενός άλλου ανθρώπου.

Το βασικό ζήτημα με τη ευθύνη έγκειται στο γεγονός ότι ως ψευδώς κοινωνικά όντα μάθαμε να ζούμε μακριά της και να την αποφεύγουμε. Και αυτό είναι που μπορεί να μας απομακρύνει από τη μεγαλύτερη πιθανή ευχαρίστηση, την ευχαρίστηση της προσφοράς. Και όχι πάντα της ανιδιοτελούς προσφοράς, αλλά κυρίως της προσφοράς που φανερώνει την αξιοποίηση ενός ταλέντου. Γιατί αν όλοι κάναμε αυτό που αγαπάμε και στο οποίο είμαστε καλοί, θα παίρναμε πολύ πιο εύκολα το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για να βελτιώσουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Και ίσως εκεί βρίσκεται και το κλειδί της ευτυχίας μας. Στο να ξεπερνάμε εκείνο το μικρό- ή κάποιες φορές και μεγαλύτερο- κενό που μας χωρίζει από την ευθύνη και την πραγμάτωση των ονείρων μας. Γιατί σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για να κάνουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και τον κόσμο καλύτερο δεν θα είναι εύκολος. Όμως, η επιβράβευση θα αξίζει σίγουρα κάθε τίμημα.

 Αλεξάνδρα Νικοπούλου, μέλος της AIESEC

Tags: , , , , , , ,