Η Ελλάδα και οι ενεργειακοί αντίπαλοι

Αγαπητοί φίλοι της University Press, εύχομαι σε όλες και όλους καλή ακαδημαϊκή χρονιά και καλά αποτελέσματα στην εξεταστική σας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ασχοληθήκαμε με διάφορα διεθνολογικά θέματα. Θα θυμάστε το ζήτημα που προέκυψε με τις εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ρωσία. Ευρωπαϊκό εμπάργκο εξαγωγών προς τους Ρώσους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και τα ελληνικά ροδάκινα έμειναν στις παλέτες των παραγωγών. Το κυρίως πιάτο όμως, αφορά στα αντίμετρα της Ρωσίας προς την Ε.Ε., που θα είναι ουκ ολίγα.

Οι Ρώσοι έχουν εξαγγείλει διάφορα μέσα αντίδρασης απέναντι στις ευρωπαϊκές πιέσεις που δέχθηκαν κατα τη θερινή περίοδο. Στην πλειοψηφία τους δεν τρομάζουν τους Ευρωπαίους. Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία θα προκαλέσει πολλαπλές αναταράξεις στην ευρωπαϊκή νηνεμία: η διακοπή τροφοδοσίας της Δύσης με φυσικό αέριο. Κι αυτό πρόκειται να αποτελέσει το κυρίως πιάτο της ευρω-ρωσικής διένεξης. Φυσικά, ύπαρξης εν μέσω των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν και που πίεζαν για μέτρα αντίδρασης στην θέση της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δε θα προχωρήσουν στη μείωση της παροχής αερίου στους Ευρωπαίους, ακόμα και αν μειωθεί η παρεχόμενη ποσότητα προς την Ουκρανία.

TAP_BATIST

Βλέποντας, ωστόσο, την κατάσταση και μεσούσης του φθινοπώρου – το οποίο για τους Ευρωπαίους έχει μπει ιδιαίτερα «τσουχτερό» – τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. έχουν ξεκινήσει διμερείς επαφές με κράτη που παρέχουν πηγές φυσικού αερίου, κυρίως απο την περιοχή της Ευρασίας. Σε αυτά συγκαταλέγεται και η χώρα μας η οποία έχει ήδη πραγματοποιήσει συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αζέρικο αέριο, όπως αυτούς είχε εκδηλωθεί ήδη προ μηνός με την επιστολή του Υπουργού Μανιάτη προς την αζέρικη κυβέρνηση. Αφορμή της συνάντησης, βέβαια, αποτέλεσε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Μπακού για τις εκδηλώσεις της κυβέρνησης στο νέο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ το οποίο θα αποτελέσει τη βασική πηγή τροφοδοσίας του νέου αγωγού TAP, ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας θα τροφοδοτεί φυσικό αέριο τις χώρες τις δυτικής Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι το έργο βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, αφού μόλις ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, βήμα απαραίτητο για κάθε μεγάλο έργο υποδομής, όπως προστάζει το διεθνές δίκαιο.

Το τελικό σχόλιο θα αφορά τον αγωγό TAP και την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του. Κι αυτό διότι ενώ η Ελλάδα πιέζει και προχωρά στην κατασκευή του εν λόγω αγωγού, η φίλη Σερβία ξεκινά την κατασκευή του ανταγωνιστικού South Stream, ο οποίος σταμάτησε στην Βουλγαρία μετά από παραβάσεις απέναντι στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, όπως αποκάλυψε η Επιτροπή. Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή της Gazprom – η οποία και θα τροφοδοτεί τον South Stream – η Βουλγαρία είναι έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες άδειες στα μέσα του Οκτώβρη, άρα το έργο θα μπει σε τροχιά συνολικής επανεκκίνησης.

Οι δύο αγωγοί είναι άκρως ανταγωνιστικοί. Ο πρώτος που θα κατασκευαστεί θεωρείται από ειδικούς και ο μόνος που θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Με αυτά τα δεδομένα ο TAP δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο. Το 2016 που δίνεται σαν έτος παράδοσης του έργου είναι απαραίτητο να τηρηθεί. Έτσι η Ελλάδα θα καταστεί δυνατός παίχτης στην ενεργειακή αρένα.

Μπατιστάτος Βαγγέλης

ΠΜΣ Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο

Tags: , , , , , , , , , , , , ,