Η ΑΠΟΞΈΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΉ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA : «Μας ψεκάζουν, δεν εξηγείται αλλιώς»

#SocialMedia #alienation

Η μοναξιά έχει δύναμη.. Δεν μας αρρωσταίνει απλά, αλλά μας σκοτώνει κιόλας. Με βάση τελευταίες έρευνες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα.

apoxenwsi

Πώς μπορούμε όμως να καταλάβουμε πως είμαστε εθισμένοι στα Social Media και στο Internet γενικότερα;

1. Τσεκάρουμε το Facebook, το Instagram, το Twitter (κτλ, κτλ), τουλάχιστον ανά δύο λεπτά όπου και αν βρισκόμαστε.

2. Όπου και να πάμε CheckIn.

3. Παραμελούμε τις δουλειές σου, προκειμένου να κάτσουμε λίγο ακόμα μπροστά στην οθόνη.

4. Ύπνος; Με προσβάλλεις!

5. Προτιμούμε να μιλήσουμε μέσω Facebook ή Skype με τους φίλους μας, παρά να βγούμε για έναν καφέ και να τα πούμε face to face. (Μήπως αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα;)

Η Τεχνολογία χρήσιμη και αναγκαία δεν λέω. Αλλά πρέπει να υπάρχει και ένα όριο! Η σχέση μας με την τεχνολογία, μπορεί να θεωρηθεί «σχέση ζωής» όταν φτάνουμε σε σημείο να μένουμε συνέχεια κλεισμένοι στο σπίτι, αγκαλιά με το laptop, το tablet ή το smartphone μας, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία μας με τον έξω κόσμο. Ας το πάρουμε χαμπάρι λοιπόν! Σπαταλάμε τη ζωή μας σε checkinscrolling στην αρχική, σε posting, σε likes και σχόλια. Δεν θα βρούμε ούτε φίλους, ούτε γκόμενους από τα socialmedia (και αυτά, ντάξει, συμβαίνουν, αλλά όχι σε όλους και όχι πάντα!). Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από ένα λογαριασμό, και βγείτε έξω, κάντε τρέλες, διασκεδάστε, δείτε λίγο και την αντίπερα όχθη.. Αξίζει τον κόπο! Μόνο έτσι ζεις τη ζωή σου φίλε μου! Ξεκόλλα από τον ψεύτικο κόσμο στον οποίο νομίζεις ότι «ζεις» και γνώρισε τον κόσμο. Αυτά που μένουν είναι οι καλές στιγμές, οι οποίες φεύγουν μπροστά από τα μάτια σου, και εσύ απλά κοιτάς, σαν χαμένος!

Η αποξένωση δεν είναι καλό πράγμα, μόνο δυστυχία φέρνει.. Είμαστε μια γενιά (και έρχονται κι άλλες) βουτηγμένη στα μέσα κοινωνική δικτυώσης. Δεν φταίμε μονάχα εμείς, αυτό βρήκαμε, αυτό πρωτογνωρίσαμε. Από τη φύση μας όμως, είμαστε όντα κοινωνικά. Πώς (και γιατί) να το αλλάξουμε αυτό τώρα μάι φρέντ; Απλά δεν πρέπει! Καλή η εξέλιξη, καλή και άγια! Όχι όμως, όταν ξεπερνάει τα όρια! Ειλικρινά τώρα.. Τι προτιμάς; Διαδικτυακούς φίλους και σχέσεις, ή κάτι πιο ουσιαστικό και υπαρκτό; Σκέψου το λίγο, και giveitashot! Μη μένεις μόνος/η σου, δεν αξίζει ούτε καν τον κόπο!

Κλείνοντας λοιπόν, θέλω να πω, πως ο σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου, δεν είναι ούτε να κατηγορήσω τους οπαδούς των socialmedia, ούτε να βγάλω την ουρά μου απέξω (Βλ. Υ.Γ. (1)). Απλά, ήθελα και εγώ με τον τρόπο να εκφράσω την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας των socialmedia (Όσο κοινότοπο και αν ακούγεται αυτό!).

Υ.Γ. (1) Μην με κρίνετε! Και εγώ παιδί των socialmedia είμαι.. Απλά κάποια στιγμή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο (αυτό)καταστροφικό είναι το όλο θέμα!

Υ.Γ. (2) Πολλοί θεωρούν «εθισμό» και το posting εκατομμυρίων φωτογραφιών στα socialmedia. Κατά την γνώμη μου, αν οι φωτογραφίες αυτές, δεν είναι επιδεικτικές, προκλητικές και όλα τα συναφή, ας «ανεβαίνουν». Στην τελική, «Youjustcapturethemoment», και αυτό δεν είναι απαραίτητα και κακό! Do your thing!

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

Tags: , , , , , , , , , , , , ,