Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Όμιλοι, βαθμολογίες, γκολ, αποκλεισμοί, φαβέλες, προκριματικά. Δυστυχώς η μόνη άγνωστη λέξη ή μάλλον καλύτερη η λέξη που δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες, σχετικά με το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου που γίνεται στην Βραζιλία, είναι φυσικά οι φαβέλες.

Favela

Πριν από την έναρξη του mundial το internet ήταν γεμάτο με εικόνες και άρθρα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φαβέλες του Ρίο, την επικινδυνότητα και τη σχέση τους με το mundial. Ακόμα και για τα ΜΜΕ ήταν ένα σημαντικό θέμα το οποίο προβλήθηκε αρκετές φορές. Όλα αυτά βέβαια εξαφανίστηκαν με την τελετή έναρξης του παγκοσμίου κυπέλου όπως ακριβώς είχαν εξαφανιστεί όλοι οι άστεγοι, τα αδέσποτα και γενικότερα όλα τα προβλήματα που είχε η Ελλάδα το 2004 με την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων.

Στα πορτογαλικά η λέξη «φαβέλα» έχεις τρεις ορισμούς. Μπορεί να είναι θάμνος ή δέντρο, σύνολο πρόχειρων αυτοσχέδιων κατοικιών που κατοικούν άνθρωποι με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή επικίνδυνος τόπος. Στη Βραζιλία με τα σημερινά δεδομένα ο ορισμός που ταιριάζει καλύτερα είναι ο τελευταίος. Αυτό συμβαίνει διότι στις φαβέλες υπάρχει ένα τεράστιο κύκλωμα ναρκωτικών, που προφανώς κάνει και εξαγωγές εκτός Βραζιλίας, και επειδή κάθε χρόνο μετατρέπονται σε πεδία μάχης ανάμεσα στην αστυνομία και στα καρτέλ.

Μέχρι στιγμής τίποτα από αυτά δεν είχε άμεση σχέση με το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου αφού κάθε χώρα έχει «τα δικά της προβλήματα». Λίγες όμως μέρες πριν από την τελετή έναρξης, σε μία από τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και στα καρτέλ, η αστυνομία βασάνισε και σκότωσε ένα χορευτή τον οποίο «θεώρησε» μέλος των εμπόρων ναρκωτικών. Βέβαια αυτό δεν ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός αλλά μία καλή είδηση για τα ΜΜΕ. Έτσι λίγα μόνο μέτρα από το στάδιο που θα διεξαχθούν οι αγώνες κολύμβησης στους ολυμπιακούς του 2016 γίνονταν μάχες ανάμεσα στην αστυνομία, τους εμπόρους ναρκωτικών και τον κόσμο αυξάνοντας έτσι και το κόστος τους από 12,5 σε 16 δις.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους περίπου 2000 άνθρωποι μόνο από την αστυνομική βία. Η εγκληματικότητα αυξάνεται συνεχώς, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει με περίπου 30 δολάρια το μήνα και η κατάσταση της υγείας και της παιδείας στη χώρα είναι σε άθλια κατάσταση. Παρόλα αυτά δαπανούνται δισεκατομμύρια για το mundial που όλοι μας απολαμβάνουμε στο σπίτι μας ή σε κάποια καφετέρια καθώς και για τους ολυμπιακούς που θα γίνουν το 2016.

Μέσα σε μερικές μόνο ημέρες το internet και τα ΜΜΕ σταμάτησαν να ασχολούνται με τα γεγονότα στις φαβέλες, την αστυνομία, τα ναρκωτικά, την εγκληματικότητα και την κατάσταση που επικρατεί στην Βραζιλία. Τη θέση όλων αυτών είχε πάρει η στρογγυλή θεά. Έτσι λοιπόν μέχρι το 2016 ή τουλάχιστον μέχρι τον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου η Βραζιλία θα μείνει και πάλι μόνη της παλεύοντας με «τα δικά της προβλήματα». Εξάλλου, τι είναι πιο σημαντικό; Το ποδόσφαιρο που όλοι αγαπάμε ή η κατάσταση που επικρατεί σε μία ξένη χώρα;

Tags: , , , , , , , ,