Ηλεκτρικό ποδήλατο – Ο οικολογικός τρόπος μετακίνησης

ilektrikopodilato

Μια προχθεσινή μου βόλτα στο Ζάππειο, στάθηκε αφορμή για να θίξω το θέμα των ηλεκτρονικών ποδηλάτων.Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν είναι ούτε σκούτερ, ούτε εναλλακτική λύση για τεμπέληδες. Παραμένουν ποδήλατα που όμως, στη δύσκολη στιγμή της ανηφόρας ή της κούρασης, θα δώσουν το απαραίτητο «σπρωξιματάκι» στον αναβάτη για να συνεχίσει χωρίς να… ιδρώσει.Ας δούμε το θέμα όμως λιγάκι πιο συγκεκριμένα :

Με το γράµµα του νόµου
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται αυτά τα οποία έχουν υποβοήθηση στα πεντάλ, όχι γκάζι στο τιμόνι. Κάποια ποδήλατα που έχουν εμφανιστεί στην αγορά με γκάζι στο τιμόνι δεν θεωρούνται ποδήλατα, αλλά ηλεκτρικά scooters, τα οποία θέλουν δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας.

Βασικός κανόνας στα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι πως καμία έξτρα δύναμη δεν ασκείται αν τα πετάλια δε γυρνάνε. Μην περιμένετε λοιπόν να καταφέρετε την επόμενη ανηφόρα κάνοντας τίποτα! Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο κινητήρας υποβοηθά μέχρι τα 25 χλμ./ώρα, με την ένταση της δύναμης να μειώνεται σταδιακά μέχρι αυτή την ταχύτητα. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν δράση τα… ποδαράκια σας και μόνο. Τέλος όταν ο αναβάτης φρενάρει έστω και για λίγο η υποβοήθηση διακόπτεται αυτόματα. Φυσικά τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν καθαρόαιμα ποδήλατα αν δεν ανοίξεις το διακόπτη του σχετικού κυκλώματος.

Αξίζουν
Αν θέλετε να βάλετε το ποδήλατο στη ζωή σας και σας φαίνεται δύσκολο, με τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον. Προσφέρουν την χαρά και την οδηγική αίσθηση ενός ποδηλάτου συνδυασμένη όμως με την… βοήθεια που χρειάζεται κανείς για να κάνει τη δουλειά του χωρίς να στάζει στον ιδρώτα. Χωρίς την παραμικρή υπερβολή τα e-bikes είναι σε θέση να σας αλλάξουν τη ζωή, γλιτώνοντας άγχος, λεφτά και ταλαιπωρία.

Το κυριότερο όμως είναι ότι θα νιώσετε ξανά ελεύθερος. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μια πιθανώς επαναστατική εφαρμογή της τεχνολογίας που θα αλλάξει τη μετακίνηση για πάντα.

Κοστίζουν…
Τα μοναδικά μειονεκτήματα θα έλεγα, ίσως των ηλεκτρικών ποδηλάτων είναι το βάρος (23-25 κιλά κατά μέσο όρο μαζί με την μπαταρία) και το κόστος αγοράς, αν μιλάμε για μια αξιόλογη και αξιόπιστη επιλογή. Για μια τέτοια λοιπόν, το κόστος αγοράς ξεκινάει από 1.200 ευρώ και μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 3.000 ευρώ. Βέβαια, μπορεί να φαίνονται πολλά (και είναι) με την πρώτη ματιά, αλλά φτηνές λύσεις παραπέμπουν περισσότερο σε παιχνίδια, χωρίς προδιαγραφές, διάρκεια ζωής και ικανότητες.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν θεωρώ, πως είναι πολύ πιο οικονομικό και οικολογικό από οποιδήποτε μέσο μεταφοράς. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι μηχανάκι αλλά μπορεί άνετα να υπερτερήσει σε ορισμένες χρήσεις.
Επίσης δεν είναι και απλό ποδήλατο. Μιας και έχει κινητήρα και κάνει πολύ πιο εύκολη τη μετακίνηση.

Λάζαρος (Άρης) Αρμάογλου

Tags: , , , , , , , , , ,