Εύα Α. Καϊλή, Υποψήφια Ευρωβουλευτής 2014 με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη

Η μάχη αυτή των Ευρωεκλογών.

eva22Όταν με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat το 87% των νέων Ελλήνων δηλώνει απογοητευμένο και περιθωριοποιημένο, ίσως τελικά η απάντηση μπορεί να δοθεί από την ΕΕ στο πρόβλημα της ανεργίας που δεν μπορεί να δοθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αποδείχθηκε πως το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί η Ελλάδα, ή ο Ευρωπαϊκός Νότος γενικότερα, να το λύσει μόνος του χωρίς τη βοήθεια των εταίρων μας στον Βορρά. Ιστορικά και ο Βορράς και ο Νότος είχαν ανέκαθεν μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, όμως ο Βορράς, αποφεύγοντας την αρνητική συνέπεια του μεγάλου πληθωρισμού που συνήθως πάει χέρι χέρι με τη χαμηλή ανεργία κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος από τις βαθύτερες συνέπειες της κρίσης. Το κατάφερε η Βόρεια Ευρώπη κυρίως μέσω μίας πολιτικής ενεργητικής αντιμετώπισης του προβλήματος, δηλαδή  με στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε συνεργασία με την αγορά, σε αντίθεση με την παθητική αντιμετώπιση των Νοτίων που βασίζεται κυρίως σε επιδόματα και κουπόνια. Η Ελλάδα ειδικότερα δεν είχε ποτέ παράδοση στη στρατηγική ευθυγράμμιση αγοράς και εκπαίδευσης, ούτε στην ευθυγράμμιση αγοράς και αντιμετώπισης της ανεργίας. Αυτό έχει να κάνει και με τη πολιτική των κομμάτων εξουσίας που έβρισκαν τη λύση στη πρόχειρη εξαγγελία θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, που εξυπηρετούσε σε όλα τα επίπεδα. Όταν αυτή η δυνατότητα έλειψε, η χώρα ήταν και θεσμικά και τεχνικά ανέτοιμη για το αυτονόητο. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε άμεσα το παράδειγμα και τη τεχνογνωσία των Βορείων Ευρωπαίων, μια τεχνογνωσία που ούτε να την φτιάξουμε από την αρχή έχουμε την πολυτέλεια, ούτε το περιθώριο να κλείσουμε τα αυτιά στις σχετικές Ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, που επι τριάντα χρόνια μας καλούν να αλλάξουμε και εμείς αρνούμαστε.

Η κρίση πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες, πιστεύετε ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις περικοπές οι δομές που μπορούν να τους στηρίξουν. Αυτό είναι αυτονόητο βέβαια αλλά δεν αρκεί. Η Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και της κρίσης του τραπεζικού συστήματος είχε μια μονολιθική αντιμετώπιση βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που όμως δεν στράφηκε πρωτίστως εναντίον των δαπανών που το κράτος θα έπρεπε να περιορίσει από πάνω προς τα κάτω, αλλά από κάτω προς τα πάνω. Ετσι το ΔΝΤ και η ΕΕ, αν και τεχνικά δεν είχαν λόγο στο “από που να γίνουν οι περικοπές”, σιωπηλά ενθάρρυναν τις οριζόντιες περικοπές από τα χαμηλότερα στρώματα γιατί είναι πιο σύντομο και βίαιο. Η Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ, δεν ήταν έτοιμες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της λογικής της “Τρόικα”. Μετα το 2009 και το 2010 στη Βουλή βλέπαμε αποκαρδιωμένοι ότι κατεβαίναμε σε ένα βαθύ και σκοτεινό πηγάδι χωρίς δίχτυ προστασίας της κοινωνικής συνοχής.

Ακόμα χειρότερο είναι πως η βαθύτατα συντηρητική ΕΕ δεν ένοιωσε ούτε στιγμή την ανάγκη να δημιουργήσει έστω και ένα υποτυπώδες πλάνο κοινωνικής συνοχής. Σε τέτοιες συνθήκες κατάρρευσης πιστεύετε ότι η εξαίρεση από τις περικοπές θα αρκούσε; Ασφαλώς όχι. Δεν μπορεί να υπάρξει ΕΕ των λαών χωρίς ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προφυλάσσει την κοινωνική συνοχή. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε μία προοδευτική ΕΕ, με έντονα κοινωνικά ανακλαστικά. Αυτή την Ευρώπη στερηθήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια που κυριαρχεί ο συντηρητισμός και αυτή την Ευρώπη θέλουμε πίσω ισχυροποιόντας τις δυνάμεις που προτείνουν σθεναρά πολιτικές με αυστηρά κοινωνικά ευαίσθητο πρόσημο.  Στις Ευρωεκλογές, υπάρχουν τρία κόμματα που διεκδικούν τον χώρο  της Κεντροαριστεράς. Η Ελιά και η ΔΗΜΑΡ ακολουθούν μια τίμια και ξεκάθαρη στάση ως προς αυτό. Ξέρουμε ότι θα συνταχθούν με το PES. Στις εκλογές κυρίως ομως στις Εθνικές εκλογές, θα δούμε ποια σχέδια στο χώρο της Κεντροαριστεράς έχουν πολιτικό αντίκρισμα και ποια θα μείνουν απλώς πολιτικά πυροτεχνήματα.

— 

Eva A. Kaili

Υποψήφια Ευρωβουλευτής 2014

Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη

Πρόεδρος

ΚΕΘΙ, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών

Υπουργείο Εσωτερικών

President

Centre of Equality and Human Rights

Ministry of Interior, Hellenic Republic

Email: eva@evakaili.gr

Email: info@evakaili.gr

Mobile: +306977793477

FB: www.facebook.com/Kaili.Eva
Twitter: @EvaKaili

Skype: eva.kaili

Instagram: Eva Kaili

Site: www.evakaili.gr

 

Tags: , ,