Εξουσιολάγνοι, θεολάγνοι και… άνεργοι

spyridakou keimenoΔεν κρατάνε πια ούτε τα προσχήματα. Οι ίδιοι άνθρωποι σε άλλα πόστα, με άλλες αρμοδιότητες αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό, την εξουσία. Και να ’λεγε κανείς πως είναι επιτυχημένη συνταγή. Είτε ως βουλευτές είτε ως τοπικοί άρχοντες, πολλές φορές δεν επιτυγχάνουν ούτε τα αυτονόητα. Προϊόν του παλαιοκομματισμού και αυτό όπως και το «Πατρίς-Θρησκεία» του Αντώνη Σαμαρά. Έκλεισε το μάτι ο πρωθυπουργός από το Άγιο Όρος στη λαϊκή δεξιά· την ίδια ώρα κρατά κλειστά και τα δύο μάτια στο μέγεθος της ανεργίας στη χώρα. Είναι υψηλά τα ποσοστά κυρ Αντώνη, μα πιο μεγάλη είναι η περίοδος που μπορεί να μείνει άνεργος κάποιος στην Ελλάδα.

Για τους εξουσιολάγνους

Η εξουσιολαγνεία δεν έχει όριο. Η πολιτική σκηνή και η αυτοδιοίκηση μοιράζονται τελικά τα ίδια πρόσωπα και όσο κι αν μιλούν κάποιοι για διαχωρισμό της πολιτικής με την αυτοδιοίκηση αυτό δεν είναι τελικά εφικτό. Απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας από το εκλογικό σώμα. Δίχωρη γκαρσονιέρα σου λέει. Δεν υπάρχει δίπορτο! Απ’ την ίδια πόρτα μπαίνουν από την ίδια πόρτα βγαίνουν. Οι ίδιοι! Την μια μέρα βουλευτής, την άλλη δήμαρχος. Τίποτε διαφορετικό. Καμία έκπληξη. Για την πολιτική που παραπαίει απ’ τα σκάνδαλα το γνωρίζαμε, για την ξεδιαντροπιά της πολιτικής όμως αυτό το ανακαλύπτουμε τώρα.

Δεν ενδιαφέρονται τα κόμματα να ορίσουν υποψήφιους για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Βολεύονται με λύσεις πρόχειρες και δοκιμασμένες. Για τη Ν.Δ. οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης στη Θεσσαλονίκη μοιάζουν με ένα κομμάτι ξερό ψωμί στην πείνα για «αλλαγή» των ψηφοφόρων. Παρωχημένη η πολιτική τους υπόσταση από την κοινοβουλευτική τους θητεία.

Την ίδια παλαιοκομματική φιλοσοφία ακολουθούν όμως και κόμματα που ευαγγελίζονται την ανανέωση στα κοινά. Ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε υποψηφίους στην περιφέρεια Αττικής την Ρένα Δούρου, στον Δήμο Πειραιά τον Θοδωρή Δρίτσα και στην Πελοπόννησο τον Οδυσσέα Βουδούρη. Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Είναι βουλευτές…

Για τους θεολάγνους

Ο Θεός να μας ευλογεί! «Η κυβέρνηση θα είναι αρωγός στους μοναχούς του Αγίου Όρους για να συνεχίσουν απερίσπαστα το πνευματικό τους έργο», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στη Μονή Ιβήρων. Αυτό που έμεινε όμως δεν ήταν ούτε τα λόγια του ούτε το προσκύνημα στην εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας, ούτε η ξενάγηση στο μουσείο της Μονής με τα ιστορικά κειμήλια. Ήταν το πάτερ ημών του, που ξεπέρασε σε δημοτικότητα το σταυροκόπημα της κραταιάς κυρίας των καψουροτράγουδων του ’90 Άντζελας Δημητρίου.

Για τους άνεργους

Διάχυτη η αισιοδοξία μετά τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Είναι ειρωνικό. Από τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Οι όψεις της ανεργίας και το στοίχημα της επιχειρηματικότητας» προκύπτει πως τρεις στους τέσσερις ανέργους παραμένουν χωρίς δουλειά για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Αν μιλάμε για μέσο όρο αντιλαμβάνεστε πως υπάρχουν και άνεργοι 5ετίας. Και όλα αυτά όταν στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται πως ο άλλοτε σνομπισμός του Έλληνα σε θέσεις κατώτερες των προσδοκιών του δεν υφίσταται πια με το 72% των ανέργων να δηλώνει ότι θα δεχόταν μια θέση κατώτερη των προσδοκιών τους και χαμηλότερη των προσόντων τους.

Κώστας Σπυριδάκος

Tags: , , , , , , , , , ,