«To live it means to travel…»

1549554_584600781617523_1359647337_nΠάλι εδώ λοιπόν οι μέρες περνούν και το άγχος τις τελευταίες μέρες έχει χτυπήσει κόκκινο, μάλλον λόγω και της επικείμενης εξεταστικής του Ιανουαρίου! Τα γνωστά αγαπημένα συμπτώματα : αϋπνία, νευρικότητας, εκνευρισμός, εναλλαγή συναισθημάτων κομμάτια που σχηματίζουν τον πάζλ της εξεταστικής περιόδου !

Όταν συνήθως βρίσκομαι σε μία τέτοιου είδους τεταμένη και άκρως πιεστική περίοδο, ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους διαφυγής είναι να ταξιδεύω, στην προκειμένη περίπτωση έστω και νοητά !

Ξεκινώ το ταξίδι μου αρχικά διαλέγοντας μία χώρα που ήθελα να επισκεφθώ. Έπειτα, έρχεται ένα από τα πιο ωραία στάδια, το στάδιο της αναζήτησης στο διαδίκτυο ή στις εγκυκλοπαίδειες: για εικόνες, χάρτες, κάθε είδους χρήσιμες πληροφορίες , εισιτήρια , video που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας και βοηθούν τον ταξιδιώτη να προετοιμαστεί όσο τον δυνατόν καλύτερα και περισσότερο για το επικείμενο ταξίδι του .

Κάπως έτσι ξεκινά το νοητό- φανταστικό μου ταξίδι, το προσωπικό μου αντίδοτο κατά του άγχους και της μιζέριας εν όψει εξεταστικής περιόδου .. ! Συνηθίζω να λέω ότι : στην ζωή αυτό που μετρά είναι το ταξίδι και όχι τόσο ο προορισμός ! Αυτό που τελικά και ουσιαστικά θυμόμαστε ή καλύτερα συγκρατούμε στην μνήμη μας είναι το πώς φτάσαμε κάπου ή το πώς κατακτήσαμε κάτι ή το πώς είμαστε μαζί με έναν άνθρωπο ! Με άλλα λόγια για να το διατυπώσουμε και φιλολογικά συγκρατούμε «τον τρόπο» με τον οποίο προσπαθήσαμε να ‘αγγίξουμε ‘ τον τελικό μας προορισμό !

Αυτό συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί το ταξίδι μου να τελειώσει όταν θα κλείσω το παράθυρο της μηχανής αναζήτησης ή όταν θα κλείσω τους πολυαγαπημένους και πολυχρησιμοποιημένους ταξιδιωτικούς οδηγούς , αλλά τελικά αυτό δεν μετρά, γιατί πολύ απλά θα έχω ήδη πετύχει τον τρόπο- θα έχω ήδη ταξιδέψει έστω και νοητά !.

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά για μένα το ήμισυ ενός ταξιδιού είναι η προετοιμασία για αυτό, η διαδρομή προς το αεροδρόμιο, ο έλεγχος των εισιτηρίων, η αναμονή στο θάλαμο επιβίβασης και η απόλαυση ενός ζεστού ροφήματος στο καφέ του αεροδρομίου. Η καρδία να χτυπά δυνατά, με υπόκρουση τους ήχους των αεροπλάνων ,τις συνεχείς ανακοινώνεις των πτήσεων και τις δυνατές ομιλίες των επιβατών. Και η στιγμή της επιβίβασης φτάνει, το άγχος για το άγνωστο, η αδημονία για την έλευση στον τόπο προορισμού , μοναδικές στιγμές !

« To travel is to live », το να ταξιδεύεις δεν είναι ένα απλό πράγμα και σίγουρα δεν ξεκινά και δεν τελειώνει, όταν απογειώνεται και προσγειώνεται το αεροπλάνο ή όταν φτάνεις στον προορισμό του και όταν επιστρέφεις. Το να ταξιδεύεις είναι τρόπος ζωής και ύπαρξης: μαθαίνεις να αναζητάς τον κατάλληλο προορισμό, να βρίσκεις πληροφορίες, να εξερευνείς τόπους , να αντιλαμβάνεσαι και να σέβεσαι την διαφορετικότητα των λαών , να είσαι ανοιχτή – ος σε διαφορετικές αντιλήψεις, νοοτροπίες, ήθη- έθιμα. Βλέποντας με αυτόν τον τρόπο πολλές φορές ανεπαίσθητα την ζωή από μία διαφορετική οπτική γωνία, ωριμάζεις καλύτερα και κατανοείς περισσότερα από ότι πριν!

Μετά από ταξίδια ζωής όπως τα ονομάζω χαρακτηριστικά σας διαβεβαιώνω ότι: το πιο σημαντικό και δύσκολο κομμάτι πάντοτε είναι η αρχή , για αυτό τολμήστε να κάνετε το πρώτο βήμα και να ταξιδέψετε. Ο προορισμός δεν έχει σημασία, σημασία έχει το ταξίδι…!! Ακόμη και μία μικρή και «ανούσια» απόδραση στο χωρίο σας για μένα είναι ένα ταξίδι, ακόμη και μία διαδικτυακή αναζήτηση για μια χώρα είναι ένα ταξίδι , ένα ταξίδι μάθησης, αλλαγής και συνειδητοποίησης.

Στην ζωή δεν χρειαζόμαστε πολλά για είμαστε ευτυχισμένοι !Το θέμα λίγο ή πολύ σε όλα τα πράγματα στην ζωή είναι η θέληση, το κίνητρο για την επίτευξη του στόχου ή της επιθυμίας , αυτά είναι που μας δίνουν την δύναμη και την ενέργεια να αγωνιστούμε και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα !+

Ειρήνη Περπερίδου

 

Tags: , , , , , , , , , ,