Συναγερμός: Εξεταστική Σεπτεμβρίου is already here!

Οι μέρες ολοένα και τελειώνουν.. Και παρά το γεγονός ότι η ζέστη καλά κρατεί, οι αυγουστιάτικες μέρες μας έχουν ήδη αποχαιρετήσει.. Το τέλος ολοένα και ζυγώνει.. Και όχι δεν αναφέρομαι σε κάποια βιβλική καταστροφή ή σε κάτι παρεμφερές.. Αλλά στο Καλοκαίρι.. Αχ καλοκαιράκι.. Πόσο ωραίο ήσουν, αλλά πόσο γρήγορα μας τελείωσες;;; Ας επανέλθω όμως.. Γιατί μια νοσταλγία με έπιασε ήδη τρομάρα μου. Ναι λοιπόν, το καλοκαίρι τελειώνει, γεγονός που σηματοδοτεί, πως τα «κεφάλια μέσα» από τώρα και στο εξής..

exetastiki

Λίγες μέρες μετά το τέλος του Αυγούστου και είμαστε ήδη υπό πίεση.. – Ανάσα δεν μας αφήνουν να πάρουμε! – Επιστροφή σε δουλειές, σχολές ή ακόμα και σχολεία.. Όπως και να έχει επιστρέφουμε στην αγαπημένη μας ρουτίνα.. Όσο και αυτό να μας «σκοτώνει», είναι η αλήθεια. Προσωπικά, το πρόγραμμα της δικής μου εξεταστικής είναι ελαφρύ σαν «πούπουλο». Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι, όλο αυτό μου φαίνεται βουνό. Πόσο μάλλον, αν κουβαλάς και έναν σεβαστό αριθμό μαθημάτων.

Το κύριο ερώτημα κάπου εδώ είναι πως θα ανταπεξέλθεις(;)

Ξέρω πολύ καλά πως είναι δύσκολο από τη μία στιγμή να μεταφερθείς από την όμορφη ξαπλώστρα σου, μέσα σε τέσσερις τοίχους με ένα βουνό βιβλία από δίπλα. Για αυτό πρέπει να κάνουμε το αδύνατο, δυνατόν, να κάνουμε όσο πιο ανώδυνη γίνεται, αυτήν μας την μετάβαση.

Αρχικά, πάρε τη μεγάλη απόφαση και άρχισε διάβασμα. Όσο περισσότερο το καθυστερείς, τόσο πιο πίσω μένεις. Είναι φύσει αδύνατον να καταφέρεις σε ένα βράδυ, την ύλη που χρειάζεται αρκετές μερούλες για να βγει. Από προσωπικής πείρας λοιπόν, έχω να σου πω, πως όσο Αϊνστάιν και να είσαι το διάβασμα είναι δύσκολο πράγμα, και η επιτυχία (στην προκειμένη να περάσεις το μάθημα δηλαδή) θέλει – και – χρόνο (και κόπο!).

Όπως έχω ξαναπεί, το διάβασμα, δεν πρέπει να μας αποκόψει από τον έξω κόσμο (Προς Θεού). Και οι βόλτες επιτρέπονται, και τα μπάνια (όσο το επιτρέπει και ο καιρός δηλαδή) αλλά και η χαλαρουίτα. Όλα αυτά όμως χωρίς υπερβολές, γιατί το διάβασμα, είναι διάβασμα. Ξύπνα νωρίς για διάβασμα, μην ξυπνάς μεσημεράκι γιατί έτσι χάνεις όλη σου τη μέρα, και δουλειά δεν κάνεις. Διάβασμα το πρωί και βόλτα το μεσημεράκι. Έτσι και διασκεδάζεις και ύλη βγάζεις. Διάβασε σωστά και συστηματικά, και μη ξεχνάς.. Με πρόγραμμα, βολεύει!

Τέλος, μην περιορίζεσαι στο να διαβάσεις μόνο στο σπίτι, πήγαινε κάπου διαφορετικά, κάπου ήρεμα, χωρίς πολύ ζέστη.. Μπορείς να επισκεφτείς από τη δημοτική βιβλιοθήκη, μέχρι και ένα πάρκο. Η αλλαγή παραστάσεων βοηθά στην καλύτερη αποδοτικότητα, καθώς συχνά σε περίοδο εξετάσεων ταυτίζουμε το σπίτι με το άγχος, το διάβασμα, την πίεση, τη φωνή της μαμάς να μας λέει «Ακόμα να αρχίσεις διάβασμα εσύ;» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Και για αυτό πολλές φορές καλό είναι να φεύγεις λίγο.

Συνοπτικά, θέσε προτεραιότητες, βάλε ένα πρόγραμμα, και ρίχτο στο διάβασμα!

Άντε και καλή μας επιτυχία (και δύναμη!)!

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,