Φάκελος Εξεταστική: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

exetaseisiouniouΙούνιος…ο δύσκολος μήνας των εξετάσεων, ο πολυαναμενόμενος μήνας πριν τις διακοπές. Ο κόπος που πρέπει να κάνεις πριν αφήσεις πίσω σου το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα και τους τόμους των εγχειριδίων. Δεν ξέρω αν συμβαίνει σε όλους, αλλά για μένα η εξεταστική του Ιουνίου είναι αλλιώτικη απ’ αυτή του Γενάρη. Του Γενάρη δεν την υπολογίζω, σχεδόν δεν την μετράω. Σαν να είναι προθέρμανση, αυτή που με νοιάζει είναι η εξεταστική του Ιουνίου. Προφανώς πρόκειται για μαθητικό κατάλοιπο, βέβαια. Όπως και να ‘χει αυτή είναι μια επαναλαμβανόμενη περίοδος της φοιτητικής μας ζωής που προκαλεί άγχος στου περισσότερους – αν όχι σε όλους μας.

Το θέμα όμως είναι ότι οι εξετάσεις αν και είναι μια διαδικασία που δεν είναι φυσικά ευχάριστη για κανέναν, είναι μια διαδικασία που πρέπει να υποστούμε. Περνάμε εξετάσεις καθημερινά στη ζωή μας και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε ή χωρίς να μας δίνεται η δυνατότητα να προετοιμαστούμε γι’ αυτές. Αυτό που ξεχωρίζει τις συγκεκριμένες εξετάσεις είναι το γεγονός ότι μας κάνουν να πιστεύουμε ότι αυτές θα κρίνουν το μέλλον μας. Αν το σκεφτούμε, όμως, λογικά θα δούμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Και δεν υπάρχει λόγος να τρελαινόμαστε και να μπαίνουμε στα πρώτα μαθήματα τον Φλεβάρη και να ρωτάμε τι θα πέσει στις εξετάσεις και πώς θα είναι διαμορφωμένες οι ερωτήσεις.

Κυνήγι βαθμών, κυνήγι γνώσεων και ουσία τίποτα; Ε δεν πάει έτσι! Ας βρούμε τουλάχιστον, την κρυμμένη ουσία των εξετάσεων. Μας ωθούν στο να διαβάσουμε και δεν μπορεί όλο και κάτι θα μας μείνει. Μπορεί ακόμα να μας κάνουν να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να μάθουμε καλύτερα, να δούμε έτσι ποιες είναι οι ικανότητες και οι δεξιότητές μας. Σε τι είμαστε καλοί και σε τι όχι. Βοηθά στο να εξασκήσουμε τη μνήμη μας, βοηθά ακόμη και στη συνεργασία μας με τους συμφοιτητές μας και στο να δημιουργηθεί ένα πνεύμα ομαδικότητας. Σου μαθαίνουν να λειτουργείς κάτω από άγχος και πίεση χρόνου. Ε δεν είναι λίγα κι όλα αυτά, ας μην γινόμαστε αχάριστοι!

Από κάθε δύσκολη περίσταση και διαδικασία μπορεί να βγει κάτι καλό, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά...Λίγη υπομονή λοιπόν και μετά όρτσα τα πανιά! (μέχρι την εξεταστική του Σεπτεμβρίου….)

Ιωάννα Λιούτσια

Tags: , , , , , , , ,