Εξεταστική: Οδηγός επιβίωσης

Άσε με να μαντέψω: οι μέρες που απομένουν μέχρι την εξέταση του πρώτου μαθήματος αυτής της εξεταστικής μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού κι εσύ κάνεις καθημερινά την αντίστροφη μέτρηση υποσχόμενος στον εαυτό σου ότι η επόμενη ημέρα θα αξιοποιηθεί περισσότερο από την προηγούμενη, ενώ μια ενοχλητική αλλά ειλικρινής φωνούλα μέσα σου δε σταματά να σου υπενθυμίζει ότι για μία ακόμη φορά θα βαδίσεις μέσα στο αμφιθέατρο αδιάβαστος με μόνο σύμμαχο το πηγαίο ταλέντο σου για αυτοσχεδιασμό. Chill out! Είσαι σε μία σχολή που επέλεξες (ή σου προέκυψε), σπουδάζεις ένα αντικείμενο που αγαπάς (ή δε θέλεις να ξανακούσεις γι’ αυτό) κι εσύ ο ίδιος δεν είσαι παρά ένας αγωνιστής που κάθε έξι μήνες παλεύει με το χρόνο, το βιβλίο και τη συγκέντρωση. Θα δειλιάσεις; Θα παραδοθείς στη μάχη ή οργανωθείς και θα ακολουθήσεις λίγους βασικούς κανόνες που θα σου εξασφαλίσουν αν όχι την επιτυχία, τουλάχιστον μία αξιοπρεπή πορεία και μία αναίμακτη έκβαση και σε αυτή την εξεταστική;

exam1

Για αρχή, ένα σημαντικό μέρος του διαβάσματος είναι η καλή οργάνωση ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο. Ξεκαθάρισε ποια είναι η ύλη κάθε μαθήματος και πόσες μέρες έχεις για το καθένα και εντόπισε τα μεγάλα κεφάλαια , τα δύσκολα σημεία και τα σημαντικότερα θέματα. Συγκέντρωσε όλες σου τις σημειώσεις, τις φωτοτυπίες, τα sos που έδωσε ο καθηγητής, τα sos που δεν έδωσε ο καθηγητής, τις διαφάνειες των παραδόσεων και ρώτα τυχόν απορίες και διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης. Έπειτα βάλε ένα χρονοδιάγραμμα (φρόντισε να είναι εφικτό, όπως και να το κάνουμε δε βγαίνουν 300 σελίδες σε ένα βράδυ!) που θα προβλέπει τον όγκο της ύλης που θα διαβάζεις καθημερινά και προσπάθησε να το τηρήσεις κατά γράμμα χωρίς να ξεφεύγεις από τα χρονικά περιθώρια. Έτσι, έχεις σχεδόν διανύσει το ήμισυ της δυσβάσταχτης πορείας της μελέτης.

Δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι η συγκέντρωση και διαύγεια κατά τη διάρκεια του διαβάσματος. Τις ώρες που θα αφιερώσεις στη μελέτη σου, όσες κι αν είναι αυτές, μην επιτρέψεις σε κανέναν και σε τίποτα να σε αποσπάσει. Φρόντισε ο χώρος γύρω σου να είναι τακτοποιημένος ή έστω σε κατάσταση τέτοια ώστε να μην συγχύζεσαι κάθε φορά που στρέφεις το βλέμμα σου. Κράτησε κοντά σου στο γραφείο σου όλα τα απαραίτητα σύνεργα της μελέτης και απομάκρυνε από το οπτικό σου πεδίο οτιδήποτε μπορεί να σε αποσυντονίσει. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται όλες οι δελεαστικές ηλεκτρονικές συσκευές, το κινητό σου, το laptop, τα αγαπημένα σου CD ή το τηλεκοντρόλ. Αποφάσισε: θέλεις να διαβάσεις σοβαρά ή όχι; Αν η απάντηση είναι καταφατική τότε πρέπει να βάλεις όρια στον εαυτό σου και να μην του αφήσεις περιθώρια να ξεστρατίσει στα γνώριμα λημέρια του youtube και του facebook με τη δικαιολογία ενός ολιγόλεπτου διαλείμματος που καταλήγει να διαρκεί ώρες ολόκληρες. Κι όσο για τους φίλους, μην ενδώσεις στις δελεαστικές προτάσεις για διαδικτυακή κουβεντούλα, όλοι θέλουν να αποφύγουν το διάβασμα, μην το ξεχνάς.

Κι αν μετά απ’ όλα αυτά πάλι δεν υπάρχει όρεξη για διάβασμα; Όταν το σώμα ή το μυαλό σου σου φωνάζουν πως δεν είναι σε θέση να συνεργαστούν για να πετύχεις τους σκοπούς σου τότε μάλλον κάτι παραπάνω ξέρουν και ίσως πρέπει να τους δώσεις λίγο χρόνο να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Ξεκουράσου και ασχολήσου με μία δραστηριότητα που σου αρέσει, αθλήσου ή άκουσε μουσική για λίγη ώρα και έπειτα με μυαλό καθαρό και διάθεση ανεβασμένη κάνε την πρώτη προσπάθεια για μελέτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξεταστικής καλό είναι να τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με ενέργεια, παρέχοντάς του επαρκή ύπνο αλλά και ισορροπημένη διατροφή. Μην κάνεις καταχρήσεις και υπερβολές με καφέδες και ενεργειακά ποτά γιατί μόνο αρνητικά παρά θετικά αποτελέσματα μπορούν να φέρουν. Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να τονώσεις τον οργανισμό και το πνεύμα σου, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι και η σοκολάτα. Επιπλέον, ωφέλημα είναι και τα συχνά, μικρά διαλείμματα για να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου.

Και φυσικά, παρά τον φόρτο εργασίας μην ξεχνάς και την ανάγκη σου για χαλάρωση και ψυχαγωγία κάπου κάπου, ιδιαίτερα για όσους η εξεταστική διαρκεί περισσότερο από 2-3 εβδομάδες. Στο τέλος της ημέρας και αφού έχεις κάνει ικανοποιητική δουλειά, σου αξίζει μία ανταμοιβή. Πέρασε λίγη ώρα με κάποιον φίλο σου, παρακολούθησε μία ταινία ή πήγαινε μία βόλτα. Επίσης μετά το τέλος της εξέτασης κάθε μαθήματος επιβάλλεται ένα μικρό ή μεγάλο ρεπό. Εκείνη τη μέρα μπορείς να ξεχάσεις το άγχος των εξετάσεων διασκεδάζοντας με τους φίλους ή πολύ απλά χωρίς να κάνεις τίποτα, αφιερώνοντας μερικές ώρες στην απόλυτη ξεκούραση και στις προσωπικές σου ανάγκες, μέχρι να μπεις για μία ακόμη φορά στο σκληρό πρόγραμμα μελέτης του επόμενου μαθήματος. Αλλά, όπως και χει, όσο επιτυχημένη ή όχι αν είναι αυτή η εξεταστική, μην πτοείσαι, μην τα παρατάς και μην απογοητεύεσαι. Θα υπάρχουν πάντα πολλές ακόμα εξεταστικές για να καταφέρεις στο μέλλον όσα δεν κατάφερες στο παρελθόν.

——-

Χρύσα Γούτα

Tags: , , ,