Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Νίκου Φίλη

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη ότι η γενοκτονία των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, αλλά εθνοκάθαρση. «Αδίστακτη πρόκληση» τη χαρακτηρίζει η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση και οι ΑΝΕΛ σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού. Όσο για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπο Αποστολίδη, χαρακτήρισε «νέα Ρεπούση» το Νίκο Φίλη.

filis

Συγκεκριμένα από τη ΝΔ, «αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Και συνέχισε: «Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος» για να καταλήξει:.

«Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη».

Επίσης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε: «Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον» και ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Είναι αδύνατον ο κ. Φίλης να παραμένει στη θέση του αμφισβητώντας την Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την Γενοκτονία».

«Εθνικό αίσχος» χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Καράογλου και παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με την Μαρία Ρεπούση.

«Η δήλωση του κ. Φίλη με την οποία δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πρόκληση και είναι ανιστόρητη για έναν υπουργό Παιδείας, για την κυβέρνηση που απαξιώνει σιωπηρά την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και βεβαίως, για τον πρωθυπουργό που τον τίμησε με αυτή τη θέση!» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Και καταλήγει: «Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης!»

«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και προσέθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «νέα Ρεπούση» το Νίκο Φίλη.

«Στο λεξικό της ελληνικής γλώσσας υπάρχουν δύο λέξεις. Στο μεν “ε” υπάρχει η λέξη εφιάλτης και στο δε “κ” η λέξη κερκόπορτα. Χαρακτηρίζουν απόλυτα τον κ. Φίλη. Του τα αφιερώνω…Αυτός όμως είναι επικίνδυνος. Έλειψε η Ρεπούση στη Βουλή φαίνεται και ήρθε κάποιος να την αντικαταστήσει. Σα δε ντρεπόμαστε», είπε μιλώντας στο Focus fm.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: , , , , ,