Εκτακτο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi από την Τουρκία

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να ενημερώσει τους συμμάχους για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

syriaaa

Παράλληλα, ο Ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24  καταρρίφθηκε από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Την σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S.

Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει ότι το αεροσκάφος προειδοποιήθηκε, επιμένει ότι δεν παραβιάστηκε ο τουρκικός εναέριος χώρος και δηλώνει ότι η κατάρριψη έγινε από το έδαφος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα.

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυματισμένο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

“Ενας ρώσος πιλότος”, ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. “Ο Θεός είναι μεγάλος”, λέει άλλη φωνή.

Το βίντεο εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ενας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.

“ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

Tags: , , , , , ,