Εκλογές 2014– η δημοκρατία είναι απαραίτητη;

Το ανάγνωσμα των αποτελεσμάτων των εκλογών δείχνει πως υφίσταται μια μεγάλη αποδοκιμασία γενικώς προς το πολιτικό σύστημα. Το 40% της αποχής συν τα αυξημένα λευκά και άκυρα φανερώνει πως ένας στους δύο πολίτες είτε δεν θέλει να συμμετέχει είτε θεωρεί πως δεν υπάρχει νόημα να συμμετέχει είτε έχει αποδεχτεί πως η δημοκρατία δεν είναι απαραίτητη. Το τελευταίο αυτό ζήτημα είναι ίσως και η αιτία και το εργαλείο ανάγνωσης και ερμηνείας συνολικά του εκλογικού αποτελέσματος και για τους τελικώς ψηφίσαντες.

ekloges33

Τη δημοκρατία ή την έχουμε όλοι μαζί ή δεν υπάρχει για κανέναν. Όμως οι δημοκρατικοί θεσμοί έχουν δεχτεί μια τιτάνια και διττή επίθεση τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με μια συνολική έλλειψη πολιτικής και γενικότερης παιδείας με συμπέρασμα την δυσλειτουργία του πολιτεύματος.

Η επίθεση που δέχεται η δημοκρατία δεν έχει να κάνει με αυταρχικές τάσεις και θιασώτες ολοκληρωτικών καθεστώτων, αυτά τα περάσαμε, τα μάθαμε και τα γνωρίζουμε. Οι δυο ταυτόχρονες επιθέσεις είναι από τη μια η απαξίωση των θεσμών από αρκετούς από τους διαχειριστές πολιτικούς που αντί να υπηρετούν τις θέσεις ευθύνης, αντιθέτως τις καταχράστηκαν. Από την άλλη η συνολική αξιακή και πραγματιστική επικράτηση της οικονομίας ως συνιστώσας της ανθρώπινης ζωής έναντι των υπόλοιπων κοινωνικών δράσεων όπως η πολιτική. Πολύ δε περισσότερο η ένταση μιας οικονομίας ενός καπιταλισμού με μεγάλες τάσεις υπερσυγκέντρωσης πλούτου και της εμφύσησης ενός αξιακού μοντέλου αντίληψης της οικονομίας ως τζόγο. Όπου δε, το υπερκέρδος προάγεται ως στόχος μαζί με την ταπείνωση του άλλου.

Η κατάσταση αυτή βρίσκει τη χώρα, με τις όποιες υποτυπώδεις δομές που έχει και ένεκα και της γεωγραφικής της θέσης να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Οι πολίτες ή θα επιδιώξουν την αυτοθέσμιση και την αναζωόγονηση των θεσμών είτε η κατάρρευση των θεσμών θα επιβάλλει τις εξελίξεις με την εγκαθίδρυση της αντίληψης επικράτησης της οικονομίας έναντι της δημοκρατίας.

Σε αυτή την πορεία λυτρωτές και μεσσίες δεν υπάρχουν, τα κόμματα με την λογική της επιδίωξης αυτοδυναμίας δεν έχουν ρόλο, ούτε έχουν ρόλο και οι συνεργασίες απλώς και μόνο για την επιβίωση κομματικών ή όποιων άλλων ελιτ. Η λύση δεν είναι στις ιδεολογίες του προηγούμενου αιώνα ούτε και στην απλή εναλλαγή προσώπων. Οι αγκυλώσεις της αριστεράς την καταστούν κατ αρχήν μη ικανή να συνεισφέρει στην ουσιαστική και ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και διάσωση της δημοκρατίας.

Η πορεία αυτή θα πρέπει να ενισχυθεί από όλους ανεξαρτήτως του που ανήκαμε ή συμμετέχουμε, και όχι με διαχωρισμούς και αντεκδικήσεις, κάτι που δυστυχώς κρατά δέσμια τη χώρα.

Και για όλα αυτά υπάρχει η μέθοδος και ονομάζεται Δικαιοσύνη – Ισότητα -Αλληλεγγύη.

Τασιόπουλος Σταύρος

νομικός LLM Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης ;

Tags: , , , , , , , , , ,