Σύμμαχοι Υγείας: Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης

Με κεντρικό μήνυμα «Γίνε και εσύ Μέλος», η αφίσα του Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης «Σύμμαχοι Υγείας», προσκαλεί μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές να ενταχθούν στην ομάδα των Συμμάχων Υγείας και να συμβάλλουν εθελοντικά την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στο έργο κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η University Press συνάντησε την Κατερίνα Κ. Πουρναροπούλου Συντονίστρια του Προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», η οποία μας μίλησε για το συγκεκριμένο εθελοντικό πρόγραμμα.

simmaxoi_ygeias

———

Καταρχάς, τι είναι οι «Σύμμαχοι Υγείας»;

Οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ είναι εθελοντικό πρόγραμμα προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού του λεκανοπεδίου Αττικής, όπως άποροι, ανασφάλιστοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας»;

Πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρο-ψυχο-κοινωνική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, ή δεν έχουν δυνατότητα να καλύψουν επαρκώς την ιδία συμμετοχή τους σε αυτές. Επιπρόσθετα, οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ενισχύουν εθελοντικά δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. δημοτικά πολυιατρεία, πρόγραμμα ‘βοήθεια στο σπίτι’, λέσχες φιλίας κ.α.), λειτουργώντας συμπληρωματικά και σε συνεργασία με τους επίσημους φορείς.

Ποια ήταν η αφορμή ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας»;

Η αφορμή ήταν οι αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας για χρήση υπηρεσιών υγείας και η αδυναμία πρόσβασης σε αυτές λόγω της οικονομικής κρίσης. Στις ανάγκες αυτές η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη. Έτσι, με πρωτοβουλία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τα Τμήματα Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής και Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (τομέας Ψυχολογίας) του ΕΚΠΑ και τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας δημιουργήθηκε το πρόγραμμα ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ. Η οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ γίνεται από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, στο οποίο προϊσταται ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας.

Πως μπορεί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή στους «Συμμάχους Υγείας»;

Ο τρόπος είναι πραγματικά -πολύ απλός! Ο υποψήφιος εθελοντής επισκέπτεται το site μας, το οποίο είναι www.symmaxoiygeias.uoa.gr , και συμπληρώνει την φόρμα αίτησης. Κατόπιν, βάσει των δεδηλωμένων αναγκών, κανονίζουμε μια συνάντηση γνωριμίας με τους εθελοντές, στην οποία λαμβάνουν την κάρτα του ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και το ΚΙΤ Εθελοντή, και ενημερώνονται για την δράση στην οποία πρόκειται να εμπλακούν.

Το site επειδή είναι uoa.gr, πολλοί πιθανόν να μπερδευτούν και να πουν: «α είμαι φοιτητής μεν, αλλά εγώ είμαι π.χ. στο Πάντειο, μάλλον για μένα δεν κάνει». Γίνεται φοιτητές που έχουν τη διάθεση, αλλά να μην είναι απαραίτητα υγειονομικού υπόβαθρου να συμμετάσχουν σε αυτή τη προσπάθεια;

Ασφαλώς όλοι χρειάζονται! Όλοι είναι απαραίτητοι σε αυτή τη δύσκολή περίοδο που διανύει η χώρα μας, υπάρχουν ανάγκες για διάφορες ειδικότητες και οι φοιτητές μπορούν να βοηθήσουν ανεξαρτήτως τμήματος. Στους ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά, εκτός από μέλη ΔΕΠ, επιστημονικούς συνεργάτες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές των συνεργαζόμενων τμημάτων και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή άτομο επιθυμεί να συνδράμει στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια. Είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται και θέλει να βοηθήσει και με πολύ χαρά να δεχτούμε και φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια/ΤΕΙ της Αττικής.

Πρόσφατα υπογράφτηκε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Δήμο Ζωγράφου, με ποιους άλλους δήμους συνεργάζεστε;

Εκτός από τον Δήμο Ζωγράφου στην παρούσα φάση οι ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ συνεργάζονται με τους Δήμους Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αμαρουσίου και Κορυδαλλού, με το Κοινωνικό Ιατρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και με τον ΜΚΟ ‘Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού’.

Η συνεργασία σας με όλους αυτούς τους δήμους, τι έχει επιφέρει; Εννοώ τι δράσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής;

Συγκεκριμένα στο Δήμο Αθηναίων έχουν ενεργοποιηθεί ψυχολόγοι, οι οποίοι βρίσκονται σε δομές του δήμου και παρέχουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε απόρους και ανασφάλιστους κατοίκους. Επίσης, στο Δήμο Αμαρουσίου έχουν γίνει εμβολιασμοί σε σχολεία από νοσηλευτές. Το κοινό το οποίο ωφελήθηκε ήταν περίπου 60 παιδάκια, τα οποία εμβολιάστηκαν σε σχολεία. Εκτός αυτού έχουν πραγματοποιηθεί και ομιλίες ενημερωτικού περιεχομένου προς γονείς, των οποίων τα παιδιά τους ξεκινάνε τώρα το σχολείο, από διάφορους ψυχολόγους. Επιπλέον, έχουμε ενεργοποιημένους εθελοντές οι οποίοι παρέχουν πολύ σημαντικό έργο και στο «Βοήθεια στο Σπίτι» βοηθώντας ανθρώπους που έχουν την ανάγκη τους.

Με ποιους άλλους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής, θέλετε να συνάψετε Σύμφωνο Συνεργασίας για τη φροντίδα και την ιατροκοινωνική μέριμνα σε ανασφάλιστους και άπορους συμπολίτες μας;

Ήδη οι δηλωμένες ανάγκες των συνεργαζόμενων Δήμων και Φορέων είναι πολλές. Για αυτόν τον λόγο η Επιστημονική Επιτροπή των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ αποφάσισε ότι τη συγκεκριμένη περίοδο, το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών πριν πραγματοποιηθούν νέες προγραμματικές συμφωνίες και με άλλους δήμους. Προς το παρόν είμαστε δεσμευμένοι προς τους δήμους τους οποίους έχουμε συνάψει συμφωνίες.

Οι καιροί είναι πλέον δύσκολοι, ο καθένας μας πια δύσκολα προσφέρει αφιλοκερδώς χρόνο, γνώσεις, υπηρεσίες ακόμα και αγαθά. Μέχρι στιγμής υπάρχει ανταπόκριση από άποψη εθελοντών στο πρόγραμμα; Είτε μέσω εθελοντικής εργασίας είτε προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες;

Σε αυτή την ερώτηση θα επικαλεστώ έρευνα που είχε πραγματοποιήσει το Human Grid, το οποίο αναφέρει ότι ενώ οι Έλληνες παλαιότερα δεν ενδιαφερόντουσαν για συμμετοχή σε εθελοντικά προγράμματα, εντούτοις με την οικονομική κρίση και την αύξηση των αναγκών των συμπολιτών μας, τα ποσοστά ενεργών συμμετοχών σε εθελοντικές δράσεις, έχουν αυξηθεί. Όσον αφορά συγκεκριμένα για το πρόγραμμα ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΥΓΕΙΑΣ υπάρχει ενδιαφέρον και ενθουσιασμός από τον κόσμο, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί άνθρωποι οι οποίοι έρχονται να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν, το κάνουν με πολύ μεγάλη χαρά και το κάνουν από την καρδία τους. Ο εθελοντισμός είναι σαν όρος λίγο παρεξηγημένος στην Ελλάδα, πολλοί το βλέπουν καχύποπτα, αλλά αυτή η αντίληψη τείνει να αλλάξει. Όσοι εθελοντές έχουν κάποια εμπειρία από ανάλογη συμμετοχή, γνωρίζουν ότι μπορεί το αντάλλαγμα να μην είναι υλικό, αλλά η ψυχική ικανοποίηση και η χαρά που παίρνει κάποιος με τον εθελοντισμό είναι πολύ μεγάλη!

Εκ μέρους μας, θέλοντας να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε τους εθελοντές οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις του προγράμματος «Σύμμαχοι Υγείας», χορηγούμε βεβαίωση συμμετοχής, ενώ για τους ‘κατά συρροήν’ εθελοντές που συμμετείχαν σε πάνω από μία δράση χορηγείται έπαινος.

Για να παρακινούνται περισσότερο;

Προσωπικά το βλέπω σαν ένα τρόπο να αναγνωρισθεί και να επιβραβευτεί η συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα. Οι βεβαιώσεις χορηγούνται και υπογράφονται από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Ύστερα από τις δράσεις που έχουν γίνει σε διάφορους δήμους, ποία είναι η στάση του απλού κόσμου, δηλαδή των αποδεκτών των προσφερόμενων υπηρεσιών των Συμμάχων Υγείας, απέναντι σε αυτό το πρόγραμμα εθελοντικής δράσης;

Οι εθελοντές μας έχουν αναφέρει συγκινητικά περιστατικά από δράσεις, κάποια μπορούν να δημοσιοποιηθούν και κάποια άλλα όχι. Χαρακτηριστικά έρχεται στο μυαλό μου η εμπειρία μιας εθελόντριας, η οποία σε συνάντησή μας είπε «πήγα στο σχολείο και γέμισα αγκαλιές». Αυτό σαν εικόνα και μόνο να το φανταστεί κάποιος, πιστεύω ότι απαντάει στην ερώτηση σας.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι σε όλα αυτά που είπαμε;

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα άτομα που έχουν όρεξη και διάθεση να συμμετέχουν σε δράσεις των ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ!

Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους αναγνώστες της University Press;

Αν το όνειρο σου είναι να αλλάξεις τον κόσμο προς το καλύτερο, ο εθελοντισμός είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσεις!

15 okt dimos athinaiwn lesxes filias2

Για δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias.uoa.gr ή να καλέσετε στα τηλέφωνα 210-7482015, 210-7487564, 210-7759962. Τα social media των ΣΥ είναι: Twitter: @symmaxoiygeias, Facebook: http://tinyurl.com/symmaxoiygeias.

 

Tags: , , , , ,