Εγγραφή στο 2ο έτος Νομικής χωρίς κατατακτήριες εξετάσεις

idefff

Ακολουθεί συνέντευξη με τον Δρ. Στυλιανό Αμαργιανάκη, Γενικό Διευθυντή του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF.

Πρόσφατα το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF ανακοίνωσε τη δυνατότητα εγγραφής στο 2ο έτος Νομικών Σπουδών του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στην Αθήνα, χωρίς Κατατακτήριες εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό για τους φοιτητές σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης Ελληνικών ΑΕΙ που θέλουν να αποκτήσουν και πτυχίο Νομικής;

Οι τεταρτοετείς φοιτητές και οι πτυχιούχοι συναφών με τη Νομική σχολών Ελληνικών ΑΕΙ γίνονται δεκτοί στο 2ο έτος Νομικής του Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 SorbonneParisCité, με φοίτηση στην Αθήνα, στο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF.

Η διαδικασία κατάταξης περιλαμβάνει εξέταση του φακέλου του υποψηφίου από την επιτροπή κατατάξεων του Πανεπιστημίου Paris 13 στο Παρίσι και από συνέντευξη που πραγματοποιείται στο Κολλέγιο IdEF στην Αθήνα.

Σε αντίθεση με τις κατατακτήριες εξετάσεις για τις Ελληνικές Νομικές σχολές, δεν υπάρχουν γραπτές εξετάσεις, ούτε περιορισμός ως προς τον αριθμό των υποψηφίων που γίνονται δεκτοί. Τα ζητούμενα είναι η επιλογή της Νομικής να έχει γίνει συνειδητά, οι υποψήφιοι προς κατάταξη να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο γαλλικός νόμος και να είναι πρόθυμοι να εργαστούν για να αποκτήσουν το Πτυχίο της Σορβόννης.

Η έναρξη της φοίτησης γίνεται στα ελληνικά. Το απαιτούμενο επίπεδο γαλλικών είναι Α2/Β1 και παρέχονται εντατικά θερινά μαθήματα γλώσσας για όσους δεν έχουν το Α2.

Σχετικά με τα Ευρωπαϊκά πτυχία Νομικής και την αναγνώριση τους στην Ελλάδα, ποιά είναι η αποδοχή από τους δικηγορικούς Συλλόγους. Τι ισχύει για όσους επιθυμούν να δικηγορήσουν;

Επιτρέψτε μου καταρχάς να θυμίσω ότι το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF είναι το πρώτο Ελληνικό Κολλέγιο, του οποίου απόφοιτοι είναι ήδη μέλη Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος αλλά και το πρώτο Ελληνικό Κολλέγιο που αναγνωρίστηκε επισήμως από το Νομικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έδωσε το δικαίωμα στους κατόχους πτυχίου του Université Paris 13, με φοίτηση στο Γαλλικό Κολλέγιο IdEF, να εγγράφονται στο Μητρώο Ασκούμενων Δικηγόρων στην Κύπρο.

Το νέο δεδομένο είναι ότι οι πτυχιούχοι που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την άσκηση τους στην Ελλάδα γίνονται δεκτοί και στους Ελληνικούς δικηγορικούς Συλλόγους, χωρίς να χρειάζεται να φύγουν καθόλου εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.4194/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, οι κάτοχοι πτυχίου Νομικής του Δημόσιου Γαλλικού Πανεπιστημίου Paris 13 με φοίτηση στο Κολλέγιο IdEF στην Ελλάδα, εγγράφονται στους Ελληνικούς Δικηγορικούς Συλλόγους με την ίδια διαδικασία που ισχύει για όλους τους πτυχιούχους Ευρωπαϊκών Νομικών Σχολών.

Μετά την πρακτική άσκηση διάρκειας 18 μηνών, συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την άδεια Δικηγορίας ακριβώς όπως και οι πτυχιούχοι των Ελληνικών Νομικών Σχολών.

Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων, το Γαλλικό Κολλέγιο IdEF παρέχει στους τρίγλωσσους πτυχιούχους Νομικής του (Έλληνες, Κυπρίους, Γάλλους ή υπηκόους άλλων Κρατών-Μελών) τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την άσκηση για την πρόσβαση στο επάγγελμα του Δικηγόρου, αλλά και να σταδιοδρομήσουν εντός και εκτός εθνικών συνόρων. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στην Κύπρο στην Ελληνική γλώσσα, στη Γαλλία ή σε άλλη γαλλόφωνη χώρα στη Γαλλική γλώσσα, ή σε άλλο Κράτος-Μέλος στην Αγγλική γλώσσα ή στην οικεία γλώσσα.

Δρ. Στυλιανός Αμαργιανάκης

Γενικός Διευθυντής του Γαλλικού Κολλεγίου IdEF που συμπράττει με το Université Paris 13 – SorbonneParisCité

idef333

Tags: , , , ,