Είσαι εθισμένος/η στα smartphones?

Ακούς την λέξη «Εθισμός» και τρομάζεις! Λογικό δεν λέω.. Βαριά κουβέντα. Και πόσο μάλλον όταν αυτός ο εθισμός, πρόκειται για εθισμό σε κάποιο προιόν τεχνολογίας και όχι σε συνήθεις υπόπτους.

Θα μου πεις τώρα.. «Εγώ εθισμένος/η στο κινητό; Αδύνατον!».. Για σκέψου το όμως λίγο.. Πόσο θα άντεχες, ή για να λέμε και τα πράγματα ως έχουν, πόσο αντέχεις μακριά του;

mobile

Ξυπνάς το πρωί.. Και το πρώτο – πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να τσεκάρεις τα «Νέα» στο smartphone, και μετά θα μπεις στον κόπο να φτιάξεις κανά καφέ να πιείς! Άδικο έχω; Μην ντρέπεσαι! Όλοι το κάνουμε λίγο πολύ. Φταίμε στα αλήθεια όμως; Εμείς είμαστε «κύριοι της μηχανής», ή αυτή ορίζει τη ζωή και την καθημερινότητα μας; Μήπως τελικά δεν είμαστε όσο ελεύθεροι ή ανεξάρτητοι νομίζουμε ότι είμαστε; Η αλήθεια είναι πως είτε το θέλουμε, είτε όχι, είμαστε υποχείρια της «μαγικής» συσκευής που αποκαλείται κινητό τηλέφωνο.

Όντας λοιπόν, πιστοί ακόλουθοι της εποχής μας, επιδιώκουμε να έχουμε στην κατοχή μας, κάθε gadget / smartphone, τελευταίας τεχνολογίας. Νιώθουμε ότι μας είναι απαραίτητα. Θεωρούμε πως είμαστε πιο δυνατοί, πιο υπεύθυνοι, πιο leaders. Αυτό λοιπόν, δεν μπορεί να θεωρηθεί εθισμός;

Ως εθισμός, χαρακτηρίζεται κάθε είδος εξάρτησης. Ο εθισμός μετατρέπεται σε τρόπο ζωής, και το εν λόγω αντικείμενου του πόθου μας, γίνεται όλο και πιο σημαντικό και ουσιώδες για τον οργανισμό μας.

Σε τι διαφέρει λοιπόν αυτό, από τον εθισμό στο τσιγάρο, στο αλκοόλ ή σε κάποια ναρλωτική ουσία; Το κινητό δε σε σκοτώνει ας πούμε; Μεγάλο λάθος. Αποδεδειγμένα, η ραδιενέργεια που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα, βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.

Θα ήσουν εσύ σε θέση να αποχωριστείς την λατρεμένη σου συσκευή; Πόσο εύκολο ή δύσκολο θα ήταν αυτό; Αν ρωτήσεις εμένα, εύκολο δεν το λες. Καθώς έχουμε μάθει να τα θεωρούμε μέρος του σώματος μας. Αποτελούν μεταβατικά μέσα, τα οποία μας δίνουν μια ναρκισσιστική αίσθηση κυριαρχίας. Τα smartphones, επιδρούν με τέτοιο τρόπο, τον οποίο ούτε καν αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, όταν δε βλέπουμε την επικείμενη εξουσία, αυτή είναι πιο αποτελεσματική.

Παρόλα αυτά λοιπόν, θα λέγαμε, πως το κινητό αποτελεί την πιο συνηθισμένη προέκταση του χεριού μας. Πράγμα βέβαια, το οποίο αποδίδεται και στο «ναρκισσισμό» του ίδιου του μέσου.

Τέλος, το μεγάλο στοίχημα! Προσπάθησε να απαγκιστρωθείς σταδιακά όλο και περισσότερο από το κινητό σου. Και επέλεξε εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, επικοινωνίας και τα λοιπά.. Μπορείς;

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

Tags: , , , , , , , , , ,