Η μειονοτική νίκη της Ελλάδας στην Γενεύη

oheΑγαπητοί φίλοι και φίλες η στήλη επιστρέφει και σας εύχεται καλό και υγιές 2014. Αυτήν τη φορά θα ασχοληθούμε με ένα θέμα το οποίο δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τον εγχώριο Τύπο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να εμφανίζεται στις πρώτες σελίδες κάθε λογής εντύπων, κυρίως γιατί αφορά σε μία σχετική επιτυχία της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο και καλό είναι να ακούγονται κι αυτά, ειδικά στις – δύσκολες – μέρες μας.

Στις 26 και 27 Νοεμβρίου του περασμένου έτους στην Γενεύη, στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. και στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα έλαβε χώρα το έκτο Συνέδριο περί Δικαιωμάτων των Θρησκευτικών Μειονότητων. Στο εν λόγω φόρουμ συντελέστηκε μία από αυτές τις μικρές επιτυχίες που έχει ανάγκη η Ελλάδα στην σημερινή δυσχερή συγκυρία. Φυσικά, εκ τίτλου γίνεται αντιληπτό ότι τη Σύνοδο απασχόλησε το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Και το ενδιαφέρον ήταν ότι η τουρκική πλευρά προετοιμαζόταν από καιρό για το Φόρουμ, κάτι γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα ζητήματα της μειονότητας.

Η γενική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και εκπροσώπων της Μειονότητας κατά τη διάρκεια του φόρουμ ανέδειξε για άλλη μια φορά το ιδιαίτερα ευαίσθητο το ζητήματος και την εκ διαμέτρου διαφορετική πολιτική προσέγγισης μεταξύ των δύο μερών. Η εικοσαμελής αποστολή της τουρκικής πλευράς, η οποία είχε συντονιστεί από τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο στην Κομοτηνή, μάταια προσπάθησε να πείσει με τα οιοδήποτε επιχειρήματα έχει ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι μια μειονότητα καταπιεσμένη και αποκλεισμένη από τα δικαιώματα που προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, τέτοια ήταν η προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς που στην ατζέντα της υπήρχε και η πρόταση για αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στα νησία Ρόδο και Κω. Να σημειωθεί εδώ ότι τα επιχειρήματα της τουρκικής αποστολής ενίσχυσαν με την παρουσία τους ο «γνωστός» καθηγητής Παναγιώτης Δημητράς καθώς και ο Διευθυντής της ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα Χωρίς Σύνορα», Willy Fautre.

Προς απάντηση, η ελληνική αποστολή ήταν πολυσυλλεκτική καθώς αποτελείτο από τον Πρέσβη στην Γενεύη κ. Αλεξανδρή, τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Καλαντζή, και τον Μουφτή Κομοτηνής κ.Μέτσο – ο οποίος μετά από παρέμβαση του Έλληνα Πρέσβη εκφωνήθηκε και καταγράφηκε με τον εξής τίτλο: “Μέτσο Τζεμαλή, Μουφτής Κομοτηνής, Ελλάς”. Στη Γενεύη παρουσιάστηκε επίσης και εκπρόσωπος του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Ιεροδιδασκάλων, ο  ιμάμης του τζαμιού της Κομοτηνής, Χουσέ Μουσταφά Χουσεΐν. Η πολύ καλή προετοιμασία των Ελλήνων αντιπροσώπων ήταν τέτοια που όπως μαθαίνουμε προκάλεσε κλωνισμό στην τουρκική πλευρά. Χωρίς ιδιαίτερες αναλύσεις αλλά με λόγια απλά εξηγήθηκε στους παρευρισκομένους η ελληνική πολιτική στην Θράκη. Ενώ διαμοιράστηκε ως «κερασάκι στην τούρτα» σε όλες τις αποστολές το βιβλίο «Μουσουλμανικά Τεμένη της Θράκης», το οποίο έχουν δημιουργήσει τα Μουφτεία Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου με πλούσιο υλικό από τη λειτουγία των χώρων λατρείας των Μουσουλμάνων της Θράκης.

Τη διαφορά στο Φόρουμ υπέρ της Ελλάδος, δε, έκανε ο Ιμάμης του Τζαμιού της Κομοτηνής Χουσεΐν, ο οποίος σε άπταιστα αραβικά – κάτι που εντυπωσίασε τους συνεδριάζοντες – έκανε τους πάντες και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει κράτος μέλος της Ε.Ε., όπου ο ισλαμικός νόμος εφαρμόζεται για τους ευρωπαίους μουσουλμάνους πολίτες.

Και αφού σε pure διπλωματικό επίπεδο οι Τούρκοι δεν πέτυχαν πολλά, προσπάθησαν να αποκομίσουν κάτι θετικό από την πολυέξοδη παρουσία τους στην Γενεύη με ένα side event την ώρα του γεύματος, με σαντουϊτσάκια, αναψυκτικά και μικρά δωράκια για να προσελκύσουν ακροατήριο. Ωστόσο, η απογοητευτική εικόνα των είκοσι ατόμων ακροατήριο τού εν πολλοίς κ. Δημητρά, ο οποίος πρωτοστάτησε της εκδήλωσης με επιχειρημάτα για καταπάτηση των δικαιωμάτων των αθεϊστών, των Εβραίων, των Καθολικών κτλ, μάλλον δεν πρέπει να ικανοποίησε την αρμόδια διεύθυνση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., η οποία άρχισε από τότε να σκέφτεται την αντικατάσταση του Τούρκου Γ. Προξένου στην Κομοτηνή, κ. Ιλχάν Σενέρ, ο οποίος πληροφορούμαστε μετράει μέρες (φυσικά όχι μόνο εξαιτίας της παραπάνω παρουσίας στην Γενεύη).

Η επιλογή καταρτισμένων τεχνοκρατών, εξειδικευμένου προσωπικού και αντιπροσωπευτικών προσωπικοτήτων είναι το ήμισυ του παντός. Η χώρα μας πρέπει να πιστέψει σε κάποιες από τις δυνάμεις της. Τότε θα βγει μπροστά και θα μιλήσει για τα αυτονόητα. Έτσι θα κλείσουν πολλά στόματα που λόγω των οικονομικών δυσχερειών έχουν πάρει φωτιά. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη θέλει ειδικούς χειρισμούς και είναι δύσκολοι. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι η Ελλάδα κράτος καταπάτησης μειονοτικών δικαιωμάτων.

Μπατιστάτος Βαγγέλης

20/1/2014

Tags: , , , , , , , , , , , ,