Διεθνής Ημέρα Μουσείων σήμερα

Ποικίλες δραστηριότητες πραγματοποιούνται στα μουσεία της χώρας, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2015 το ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

museums

Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων), όπου θα πραγματοποιηθεί μία σειρά εκδηλώσεων. Από τις 18 έως τις 24 Μαΐου θα λειτουργούν στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις: «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους» και «Σωλήνες, πόδια και χρώματα», με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου με ευρωπαϊκά τραγούδια και μουσική τζαζ: Το Μουσείο θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του στις 9 μ.μ. το Κουιντέτο Δημήτρη Βασιλάκη που θα ερμηνεύσει τραγούδια από διάφορα μέρη της Ευρώπης, με άρωμα τζαζ, swing, latin, blues, fado, r&b, cool, με την εκφραστική φωνή της νέας τραγουδίστριας και συνθέτιδας, Σάσας Παπαλάμπρου. Την ημέρα αυτή το Μουσείο θα έχει ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα. Και, ακόμη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 17 Μαΐου με αφηγήσεις παραμυθιών υπό τον τίτλο «Παραμύθια με τις Παραμυθοκόρες για ξόρκια, φυλαχτά και μαγικά», αλλά και με σύντομα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα: «Τα 4 στοιχεία της φύσης».

Όσο για το Μουσείο Μπενάκη στο Κτίριο της Οδού Πειραιώς διοργανώνει μια ολοήμερη γιορτή την Κυριακή 17 Μαΐου για όλους με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o BAZAAR που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά. Ειδικά για τη μέρα αυτή, η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις του κτηρίου θα είναι δωρεάν, ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις εκθέσεις «Soloup Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο» και «Κοσμάς Ξενάκης 1925-1984».

Πηγή: imerisia.gr

Tags: , , , , , ,