Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για τις καταλήψεις προτείνει το ΕΚΠΑ

Τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να αποφασίζουν όλοι οι φοιτητές αν θα κάνουν ή όχι κατάληψη, θα εισηγηθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης.

fortsakis

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η πρακτική αυτή θα οδηγήσει, ουσιαστικά, στην παράκαμψη των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων, με τις γενικές συνελεύσεις τους.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρυτανείας, «υπό συνθήκες δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ανεκτή ούτε η βίαιη κατάληψη των πανεπιστημιακών χώρων (και ο σταθερός κίνδυνος φθορών τους όπως επανειλημμένα συνέβη στο παρελθόν) ούτε βέβαια η παραχάραξη της δημοκρατίας με διάφορους τρόπους».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επιμέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επί τέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/-τριών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν».

«Πρέπει να δοθεί στη δημοκρατική πλειοψηφία η σύγχρονη δυνατότητα να μιλήσει και να χειρισθεί τις τύχες της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Η έξοδος από το τέλμα μη δημοκρατικών πρακτικών δεν είναι ο δρόμος της οποιασδήποτε βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά μόνον η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων μιας δημοκρατικής πολιτείας» σημειώνει η Πρυτανεία.

Πηγή: tanea.gr

Tags: , , , , , , , , ,