Δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, τι ισχύει;

Καλώς και να γίνει δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν δυο ζητήματα: α) ποιο θα είναι το ακριβές ερώτημα και β) θα γίνει πριν ή αφού ψηφιστεί το ν/σ

Για το πρώτο: Ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερές στο τί σημαίνει κάθε απάντηση και όχι γενικά πχ. θες ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ναι ή όχι

Για το δεύτερο: Με βάση το Σύνταγμα αν γίνει πριν, αρμόδιο για πρόταση είναι το υπουργικό συμβούλιο και για να γίνει δεκτή πρέπει να υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές τουλάχιστον. Τότε ξεκινάει η διαδικασία διενέργειας δημοψηφίσματος.

dei

Εδώ η αντιπολίτευση μπορεί να ”εκβιάσει” την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αν καταφέρει να συγκεντρώσει 151 υπογραφές που να ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μιας και έτσι τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης.

Αν γίνει μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, τότε χρειάζεται πρόταση 120 βουλευτών και υπερψήφισή της στη Βουλή από 180 βουλευτές. Τότε ξεκινά η διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Εδώ η αντιπολίτευση μπορεί να δοκιμάσει την συγκέντρωση 120 υπογραφών για να γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Μοιάζει ίσως ευκολότερο αντί των 151 της πρώτης περίπτωσης, όμως πρακτικά χρειάζονται 180 βουλευτές για την υπερψήφιση της πρότασης και επίσης η απαγορευτική διάταξη του Συντάγματος πως για δημοσιονομικά νομοσχέδια δεν χωρεί δημοψήφισμα. Εδώ δύναται να υπάρξει ευρεία τεκμηρίωση για το τί συνιστά δημοσιονομικό ν/σ, και ειδικά ένα που αφορά ιδιωτικοποίηση δημόσιας επιχείρησης και η Κυβέρνηση δύναται να απορρίψει την πρόταση ακόμα και αν συγκεντρωθούν οι 120 βουλευτές.

Συμπερασματικά με βάση το 44 του Συντάγματος το θέμα του δημοψηφίσματος πρέπει να συνιστά κρίσιμο εθνικό θέμα και η διεξαγωγή του ή όχι, έγκειται στις ψήφους των βουλευτών που μπορεί να συγκεντρώσει κυρίως η αντιπολίτευση.

Tags: , , , , ,