Δημιουργική Μουσική: “It’s jazz time”

Αν θέλετε την γνώμη μου, κάθε ώρα είναι κατάλληλη για λίγο jazz. Είτε είσαι «πεσμένος», είτε είσαι στα κέφια σου, την δουλειά της θα την κάνει. Ήχος ευχάριστος στο αυτί με πολλά διαφορετικά στοιχεία να την διαμορφώνουν. Παρά την περιορισμένη δημοφιλία της, αρκετοί δηλώνουν υποστηρικτές της. Αν τους ρωτήσεις όμως τι είναι jazz, ελάχιστοι θα σου απαντήσουν σωστά αλλά και με σιγουριά.

jazzphoto

Η jazz είναι ένας τύπος αφρό-αμερικανικής μουσικής, μια ευρωπαϊκή αρμονία με αφρικανικά μουσικά στοιχεία. «Γεννήθηκε» στις Νότιες Αμερικανικές Πολιτείες στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα. «γενέτειρα» της jazz θεωρείται συνήθως η Νέα Ορλεάνη. Η καταγωγή της jazz έγκειται στα ευρωπαϊκά εμβατήρια, στα blues, στην μπαλάντα, στα gospel, στην αφρικανική παράδοση, στα θρησκευτικάspirituals,στην πολυφωνία καιστις αφηρημένες μουσικές κλίμακες αλλά και στον αυτοσχεδιασμό. Η jazz στηρίζεται βαθύτατα σε ένα ακόμα αφρικανικό στοιχείο, το ρυθμό, ο οποίος αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της καθώς οργανώνει τη μουσική (ρυθμική πολυπλοκότητα). Οι ρυθμοί της jazz μουσικής είναι περισσότερο σύνθετοι και με συνεχείς παραλλαγές που εναλλάσσονται, συνήθως δύο ή τεσσάρων τετάρτων. Κύριο χαρακτηριστικό της jazz είναι πως τα όργανα χρησιμοποιούνται σαν ανθρώπινες φωνές, γεγονός που κάνει τόσο ιδιαίτερο το «χρώμα» του jazz ήχου. Ο jazz ήχος εξαπλώθηκε μέσω των μεταναστεύσεων και των περιοδειών των μουσικών σε Αμερική, Ευρώπη. Η ανακάλυψη του γραμμόφωνου συντέλεσε καταλυτικά στην ανάπτυξη και την διάδοση του μουσικού αυτού είδους.

Ο πρώτος jazz δίσκος ηχογραφήθηκε το 1917 από την ορχήστρα Original Dixieland Jass Band. Στις αρχές της δεκαετίας του 20’ έκανε την εμφάνιση του το ραδιόφωνο το οποίο συνέβαλλε και αυτό στην εξάπλωση της jazz. Στην συνέχεια τώρα, τα μουσικά όργανα τα οποία χρησιμοποιούνται για «χάρη» της jazz είναι τα εξής Τρομπέτα, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο, Τρομπόνι, Κιθάρα, Πιάνο, Κοντραμπάσο, Κρουστά (μήπως να ξεκινήσω κάτι από τα παραπάνω;). Επιπλέον. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν πολλά απότοκα της jazz (Fusion genres: «Συγχωνευμένα Είδη»). Ορισμένα από αυτά και πιθανόν και τα πιο γνωστά είναι το acidjazz, το freefunk, η folkjazz, το swingrevival αλλά και το mambo. Τέλος λοιπόν, η jazz είναι ένα μαγικό είδος που αξίζει μια ευκαιρία, καθώς μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και απαιτητικούς «πελάτες». But give it a shot!

Στους πιο γνωστούς jazz artists συγκαταλέγονται οι ακόλουθοι:

  • Paul Whiteman (1890–1967)

  • Louis Armstrong (1901–71)

  • Benny Goodman (1909–86)

  • Billie Holiday (1915–59)

  • Ella Fitzgerald (1917–96)

  • Charlie Parker (1920–55)

  • June Christy (1925-90)

  • Miles Davis (1926–91)

  • Gerry Mulligan (1927-96)

  • Nina Simone (1933-2003)

“Jazz is restless. It won’t stay put and it never will”

(  J. J. Johnson, τρομπονίστας )

Φωτεινή Ανδριάνα Σταμογιώργου

Tags: , , , , , , , , , , , ,