Δημιουργία Συλλόγου Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης

LOGOΤον Ιούλιο του 2013 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης από μία ομάδα νέων πολιτικών επιστημόνων, οι οποίοι βλέποντας την ανάγκη για την υποστήριξη της μετέπειτα πορείας  των νέων πολιτικών επιστημόνων, ίδρυσαν τον Σύλλογο Αποφοίτων. Στη δύσκολη και κρίσιμη συνάμα χρονική στιγμή για την πολιτική ζωή της  χώρας  μας θεωρήσαμε  ότι τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία αυτού του Συλλόγου. 

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε αφενός για να μπορέσουν οι απόφοιτοι μας να διατηρούν την επαφή τους με το Πανεπιστήμιο και μετά την αποφοίτηση τους και αφετέρου για να υπάρχει μία διαρκής και οργανωμένη εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των Πολιτικών Επιστημόνων του τμήματος μας στην αγορά εργασίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Σύλλογος θα προσπαθήσει να διεκδικήσει και να πραγματώσει ορισμένους βασικούς σκοπούς που γίνονται φανεροί μέσα από το Καταστατικό του, αλλά και να βοηθήσει τους προπτυχιακούς φοιτητές στην καλύτερη προετοιμασία τους για την μετά-πανεπιστημιακή τους πορεία παρέχοντας τους τις απαραίτητες πληροφορίες, την γνώση και το δίκτυο ανθρώπων που χρειάζονται στο νέο τους ξεκίνημα.

Μέσα σε αυτούς τους μήνες που έχει δημιουργηθεί ο Σύλλογος έχουμε δημιουργήσει δύο επιτροπές, την Επιτροπή Ερευνών που έχει ως αντικείμενο της την έκδοση περιοδικού με επιστημονικά άρθρα πάνω σε συγκεκριμένα ερευνητικά αντικείμενα και την Επιτροπή Προπτυχιακών που έχει ως αντικείμενο της την σύνδεση των προπτυχιακών και αποφοίτων και μέσα σε λίγους μήνες θα αναλάβει την δημιουργία του webradioτου Συλλόγου.

Επιπροσθέτως, έχουν δημιουργηθεί Τομείς Πολιτικού Προβληματισμού, οι οποίοι έχουν ως ρόλο να προτείνουν δράσεις που μπορεί να κάνει ο Σύλλογος και πιθανές ημερίδες και εκδηλώσεις, αλλά και να εκφράζουν τον πολιτικό τους προβληματισμό για όλα τα θέματα που αφορούν την εγχώρια και την εξωτερική πολιτική.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Σύλλογος μας αυτήν την στιγμή συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νάουμαν για την Ελευθερία, με το οποίο έχουμε συνδιοργανώσει τον δεύτερο κύκλο των σεμιναρίων πολιτικής σκέψης, το Ίδρυμα Αντενάουερ και το Ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό περιοδικό OneEuropeGreece. Είναι μέλος του μητρώου διαφάνειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Youth4Europe.

Έως τώρα έχουν διοργανωθεί τα σεμινάρια πολιτικής σκέψης, αλλά και ημερίδα με τίτλο: «Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική σε ορίζοντα δεκαετίας» με ομιλητές τον Καθηγητή Χαράλαμπο Παπασωτηρίου, τον Παναγιώτη Βλάχο, την Φιλίππα Χατζησταύρου και τον Διευθυντή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών Farnoux.

Έργο του Συλλόγου αποτελεί και η έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού “Politico” με ερευνητικό περιεχόμενο από την Επιτροπή Ερευνών του Συλλόγου. Η πρώτη έκδοση είχε ως θέμα την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης να απευθύνω κάλεσμα στους τελειόφοιτους του Τμήματος μας, να γίνουν ενεργά μέλη του Συλλόγου και να μοιραστούν μαζί μας την εμπειρία, την γνώση και την θέληση τους για ποιοτική αναβάθμιση της θέσης του Πολιτικού Επιστήμονα στην αγορά εργασίας και πρωτίστως στην Κοινωνία!

Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόεδρος Συλλόγου Αποφοίτων Π.Ε.Δ.Δ.

Tags: , , , , , , , ,