Δημήτρης Τσουκαλάς: «Ο λαός θα έλθει κυρίαρχος στην εξουσία»

Συνέντευξη του Δημήτρη Τσουκαλά, υποψήφιο βουλευτή Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ

tsoukalas

Γιατί να σας προτιμήσει ο κόσμος;

Γιατί όσα είπαμε τα τελευταία χρόνια για τις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου αποδείχθηκαν αληθινά. Αλλά κυρίως γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που υπεύθυνα μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος , να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να διασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

Ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις πρώτες 100 μέρες η οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Πρώτο μέλημα μας να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης της Αριστεράς είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, να θεσπίσουμε αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα, να εφαρμόσουμε την σεισάχθεια για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να διορθώσουμε τις αδικίες στο ασφαλιστικό σύστημα, να επαναφέρουμε την 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, να αυξήσουμε τον κατώτερο μισθό και να ενεργοποιήσουμε την δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα ώστε να ενισχυθεί η ζήτηση.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Προγραμματική σύγκλιση ή εθνικός σκοπός;

Εθνικός σκοπός είναι η σωτηρία της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτοδύναμος στην κυβέρνηση και ο λαός θα έλθει κυρίαρχος στην εξουσία.

Είστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων;

Προτεραιότητα μας είναι η προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Θέλουμε δημόσια πανεπιστήμια που θα προασπίζουν την γνώση και θα ενισχύουν την συμμετοχή του φοιτητή στο ακαδημαϊκό αλλά και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι θέσεις μας είναι στον αντίποδα των επιλογών του κυρίου Φορτσάκη , που επιδιώκουν την επιστροφή στο χθες και στην μετάλλαξη των πανεπιστημίων από χώρους διακίνησης ιδεών σε αποστειρωμένα οχυρά της συντήρησης και του ατομισμού.

Είναι για σας μείζον θέμα το μεταναστευτικό; Πως αντιμετωπίζεται κοινωνικά και πολιτικά;

Σαφώς και είναι μείζον θέμα , το οποίο πρέπει να λυθεί με κύριους άξονες αφενός το εθνικό συμφέρον και αφετέρου την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο Ευρώ; Υπάρχει τελικά κίνδυνος Grexit;

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. Ακόμα και οι δανειστές μας, σήμερα ομολογούν ότι δεν τίθεται ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Μονό ο κύριος Σαμαράς , καταντώντας το λιγότερο γραφικός, εξακολουθεί να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον λαό με ψευτοδιλήμματα. Η θέση της χώρας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Εξίσου αδιαπραγμάτευτη είναι η αξιοπρέπεια του λαού και η σωτηρία της κοινωνίας από την εξάρτηση και την κοινωνική καταστροφή.

Ποιος θέλετε να είναι ο ρόλος σας στην επόμενη Βουλή;

Οι βουλευτές της Αριστεράς κινούνται σε ένα πλαίσιο αξιών και όχι αξιωμάτων. Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε στρατιώτες στην συλλογική προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινωνίας.

Tags: , , , , , , , , ,