Δημήτρης Διαμαντίδης: «Βάζουμε τέλος στα σενάρια εκφοβισμού και δημαγωγίας»

Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή στη Β’ Πειραιά με το ΚΙΝΗΜΑ

kinimaa

Γιατί σήμερα κατεβαίνετε με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Παπανδρέου;

Ένας πολιτικός φορέας δεν γεννιέται στην τύχη ή απο μια παρέα ατόμων προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Αφουγκράζεται τα μηνύματα, τις ανησύχιες, τα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν δημιουργήσαμε το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ προσφέροντας πολιτική στέγη στους συμπολίτες μας που δεν εκφράζονται απο τους τωρινούς πολιτικούς σχηματισμούς. Είμαστε στην πλειοψηφία νέοι άνθρωποι, νέοι επιστήμονες, χωρίς προσωπικά συμφέροντα, που αποφασίσαμε να σταματήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις απο τον καναπέ δημιουργώντας φραγμό στο μεγάλο κύμα λαϊκισμού και της δημαγωγίας.

Γιατί πιστεύετε ότι δεν κατορθώσατε να μείνετε ενωμένοι σε μια περίοδο όπου ο χώρος της κεντροαριστεράς χειμάζεται; Τόσο μεγάλες είναι πια οι διαφορές ‘’Παπανδρεϊκών’’ και ‘’Βενιζελικών’’;

Όπως σας είπα και πριν, ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας δεν δημιουργήθηκε απο «καπρίτσιο». Τα μηνύματα που λάβαμε τους τελευταίους μήνες απο αρκετούς συμπολίτες μας ηταν ο θεμέλιος λίθος της οικοδόμησης του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για διαφορές και ομοιότητες. Αν όλα ήταν ίδια και καλά, δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή απο τους πολίτες. Αυτό μάλιστα φαίνεται και απο τις δημοσκοπήσεις της πρώτης εβδομάδας. Πότε άλλοτε ένα νέος πολιτικός φορέας σε 2 μέρες να δείχνει δυναμική για να μπεί στη Βουλή;

Μετεκλογικά υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας των δύο πλευρών ενδεχομένως κάτω από ένα νέο ‘’όχημα’’;

Εμείς δεν θα μπούμε σε διάλογο αν δεν υπάρχει ενα πλαίσιο φιλολαϊκής κατεύθυνσης. Ξέρετε, τα πολιτικά πιστεύω, οι πεποιθήσεις και οι αγώνες ετών δεν ειναι «doubleface» μπουφάν, που του αλλάζεις χρωματισμό ανάλογα με το γενικό σύνολο που φοράς, την μια μέρα πράσινο και την άλλη μπλέ. Σκόπος μας ειναι να πούμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας και να μην κρυβόμαστε πίσω απο κινδυνολογίες και τον εκφοβισμό.

Πολιτεύεστε στην Περιφέρεια της Β’ Πειραιά. Μια Περιφέρεια όπου χειμάζεται από την οικονομική κρίση. Τι υπόσχεστε στους ψηφοφόρους ως υποψήφιος;

Ο νέος πολιτικός έχει χρέος να έχει καταρχάς «υψηλή πολιτική αντίληψη». Να κατανοεί τις ανάγκες του λαού και να εκφράζει με τον πλέον γνήσιο τρόπο τα δίκαια αιτήματά του. Να πολιτεύεται με ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα. Να διέπεται από συνέπεια λόγων και πράξεων, να αντιστέκεται σε λαϊκισμούς προκειμένου να κοιτάει στα μάτια τον κάθε πολίτη. Έχω μάθει ν’ αγωνίζομαι για τα πιστεύω και τα ιδανικά μου όσο δύσκολο να είναι αυτό το μονοπάτι. Άλλωστε η οικογενειακή μου παράδοση στην πολιτική και από τον πατέρα μου και από τον παππού μου, είναι γνωστή σε όλο τον Πειραιά και αισθάνομαι πολύ περήφανος γι’ αυτό.

Τι οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική κρίση κατά την γνώμη σας;

Εδώ τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: «Η κρίση έφερε το μνημόνιο ή το μνημόνιο την κρίση;». Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας απειλείται απο την κρίση εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η Αθήνα έχει φτάσει να έχει τον μισό πληθυσμό της χώρας. Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, η αγροτική παραγωγή και ο φυσικός της πλούτος. Είναι γεγονός ότι δεν δόθηκε το απαιτούμενο βάρος σε αυτούς τους τομείς, δεν υπήρξε εθνική στρατηγική που να αποβλέπει στην ανάπτυξή τους παρα μόνο ευκαιριακές παρεμβάσεις. Η χώρα μας για αρκετές δεκαετίες ζούσε σε μια εικονική πραγματικότητα συντηρώντας μια κατάσταση με δανεικά. Οικονομικές ευκαρίες για ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ, δυστυχώς χάθηκαν …. στην μετάφραση. Μια χώρα που δεν παράγει, δεν εξάγει, δεν έχει ιδίους πόρους για ανάπτυξη, δεν έχει μέλλον. Όμως επιτέλους πρέπει να σταματήσουμε να κλαίμε πάνω απο το «χυμένο γάλα» και να βγούμε προς τα έξω.

Και πως πιστεύεται ότι αυτό θα αλλάξει και τι θα κάνει το ΚΙΝΗΜΑ γι’ αυτό;

Το ελπιδοφόρο είναι ότι η νέα γενιά, η γενιά μου, μετά από πολύ γρήγορο και γερό «οικονομικό χαστούκι» που έφαγε, συνήλθε γρήγορα, έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η εποχή της προχειρότητας και του «αέρα» έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ήδη η νέα γενιά έχει στραφεί στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφια, έχει στραφεί στην εκμετάλευση της γης και των φυσικών πόρων. Έχει στραφεί ξανά στη Ναυτιλία, στις καινοτόμες επιχειρηματικές λύσεις. Έχει επομισθεί το δύσκολο έργο της δημιουργίας μιας νέας «μαγιάς».

Τώρα, στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το ΚΙΝΗΜΑ αποτελείται στην πλειοψηφία του απο νέους ανθρώπους. Είμαστε νέοι επιστήμονες, χωρίς προσωπικά συμφέροντα, που αποφασίσαμε να σταματήσουμε επιτέλους τα σενάρια εκφοβισμού και δημαγωγίας που υποθηκεύουν το μέλλον μας.

Στη γενιά μας, η οξυδέρκεια, η τόλμη και η αποφασιστικότητα είναι οι παράγοντες που θα προσδιορίσουν δυναμικά τις εξελίξεις.

Με ποιά φράση θέλετε να κλείσουμε την συνέντευξη;

Η Χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει «ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», να τις κοιτάξει κατάματα και να βρει σύμπνοια να τις ξεπεράσει.

Tags: , , , , , ,