Γιατί ψηφίζω στις Ευρωεκλογές

euroelectionsΑυτήν τη φορά θα σας εκφέρω την άποψή μου για τη σημασία που έχουν οι Ευρωεκλογές την Κυριακή 25 Μαΐου. Και θα το κάνω, πρώτον γιατί η χρήση της ίδιας Κυριακής για το δεύτερο γύρο των τοπικών αυτοδιοικητικών εκλογών έχει «θολώσει τα νερά», στέλνοντας ασαφή μηνύματα. Και δεύτερον γιατί δεν έχει γραφεί ή ειπωθεί σχεδόν καθόλου η σημασία και η πρωτοπορία των Ευρωεκλογών του 2014 για την Ευρώπη και τους λαούς της.

Ας γίνω πιο σαφής χωρίς να μακρηγορήσω, διότι το θέμα είναι απλό και δε χρήζει ανάλυσης. Οι Έλληνες έχουμε καταλάβει τα τελευταία χρόνια κάτι που θα έπρεπε να έχουμε αντιληφθεί πολλά περισσότερα. Το ότι η Ε.Ε. διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητά μας. Δυστυχώς, επιτρέψαμε, με τη στάση αλλά και την κατάστασή μας, στην Ε.Ε. να δείξει το αυστηρό της πρόσωπο στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία. Κι αυτό διότι αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε αυτήν τη βοήθεια που έφερνε μαζί της αυστηρό πλαίσιο τήρησης κανόνων οι οποίοι αποτέλεσαν βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να υφιστάμεθα στο ευρωπαϊκό οικονομικό γίγνεσθαι ως έχει.

Η ίδια, ωστόσο, η Ε.Ε. αντιλαμβανόμενη τη βαρύτητα των αποφάσεων και δράσεων, καθώς και το ευαίσθητο έλλειμμα δημοκρατίας για την οποίο χρόνια την κατηγορούσαμε, θέσπισε νέο θεσμικό/κανονιστικό πλαίσιο και για πρώτη φορά στις Εκλογές της Κυριακής δίνει στους ευρωπαίους πολίτες το βήμα να επιλέξουν πέραν των Ευρωβουλευτών που θα τους εκπροσωπούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – οι οποίοι έχουν αυξημένες πλέον αρμοδιότητες, τον επόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής. Κι αυτό διότι τα κόμματα (πιο ορθά πολιτικές ομάδες) του Ευρ. Κοινοβουλίου έχουν ήδη προτείνει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Επιτροπής και επομένως, επιλέγοντας κόμμα, ψηφίζεις ουσιαστικά και πρόεδρο της Κομισιόν. Να πούμε εδώ ότι η Κομισιόν είναι το Όργανο-εγκέφαλος της Ε.Ε. Είναι το Εκτελεστικό αυτό σώμα που προτείνει νομοθετήματα και επιβλέπει την εφαρμογή τους, μετά την ενδεχόμενη ψήφιση από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, του οποίου τη σύνθεση πάλι εμείς θα καθορίσουμε με την ψήφο μας στις 25 Μαΐου.

Επομένως, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζω, αν αδιαφορώ για την πολιτική, αν μου φταίνε οι εγχώριοι πολιτευτές για όλα, αν έχει ήλιο και μόνο ο καφές μού φαίνεται ελκυστική ιδέα, την Κυριακή 25 Μαΐου εμείς οι νεότεροι έχουμε υποχρέωση για τη γενιά μας να κλείσουμε ένα χαρτάκι στο φάκελο και να το πετάξουμε στην κάλπη. Αν θέλουμε να είμαστε και ορθότεροι, να διαβάσουμε για το τι πρεσβεύει κάθε πολιτική ομάδα στην Ευρώπη και μετά να κάνουμε την επιλογή μας. Τα κριτήρια είναι α. προτάσεις για την Ευρώπη και β. Τα πρόσωπα. Ποιοι δηλαδή θα πάνε στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο να κάνουν πράξη αυτά που εμείς τους ζητάμε. Δεν είναι ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το δίλημμα για την Ευρώπη. Καλή ευρωπαϊκή ψήφο, φίλοι.

Βαγγέλης Μπατιστάτος

Tags: , , , , , , , , ,