Γιατί ο κόσμος κάνει νηστεία;

Βρισκόμαστε ήδη στη σαρακοστή και πλησιάζουμε με βήμα ταχύ στην κορύφωση της, τη μεγάλη εβδομάδα. Μέσα στη θρησκευτική φρενίτιδα των ημερών που έπεται (η πλειοψηφία νηστεύει μόνο τη μεγάλη εβδομάδα), η νηστεία έχει τον πρώτο λόγο. Ο χαλβάς, το ταχίνι και η μαύρη σοκολάτα έχουν την τιμητική τους. Είτε για αποτοξίνωση είτε γιατί το επιβάλλει η θρησκεία, η νηστεία είναι μια πραγματικότητα.

aimatidouuuuuuuu

Για το σημερινό άρθρο, χρειάστηκε να ρωτήσουμε ανθρώπους τους λόγους για τους οποίους νηστεύουν. Οι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της ποικιλίας που παρουσιάζουν. 

Ξεκινάμε λοιπόν:

1. Επειδή το λέει η θρησκεία/ από έθιμο / γιατί έτσι με έχουν μάθει (το να τρως τη μεγάλη εβδομάδα είναι αμαρτία) / για να κοινωνήσω (αλλιώς δεν αντέχω να κάνω νηστεία).

Το να κάνεις κάτι επειδή στο λέει η θρησκεία αλλιώς θα πας στην κόλαση επειδή έφαγες αυγό πχ, με ξεπερνάει! Καλές οι συμβουλές αγαπάτε αλλήλους ή ο έχων δυο χιτώνες δίνει τον έναν αλλά ότι το κρέας, το γάλα και το αυγό είναι λόγοι για να βράσεις σε βαθύ καζάνι στην κόλαση δεν μπορώ να το δεχτώ.

2. Για να μου λείψει/πεθυμήσω το κρέας.

Μαθήματα αυτοσυγκράτησης και αποχής από το κρέας. Τι θα συμβεί αν τύχει και ο γείτονας είναι λάτρης του BBQ και του ‘ρθει να ψήσει παϊδάκια στην αυλή μεσημέρι Κυριακής;;

Επίσης, η νηστεία δεν έχει να κάνει μόνο με την αποχή από το κρέας… Προσπάθησε να απέχεις από πειρασμούς όπως πονηρές σκέψεις και σεξ. 

3. Για αποτοξίνωση.

Αν τα καθημερινά μας γεύματα αποτελούνται από σουβλάκια, πίτσες και μπέργκερς, η νηστεία θα ωφελήσει το έρμο το σώμα μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι ονόματα εξωτικών νησιών του Ειρηνικού, κυκλοφορούν κάθε μέρα από λαϊκή σε λαϊκή, find them.

4. Γιατί είναι μεγάλη εβδομάδα.

Αδυνατώ να το σχολιάσω.

5. Επειδή με πιέζει η μάνα μου.

Ίσως η καλύτερη απάντηση που έλαβα! Προς δικαίωση του ερωτώμενου, είναι πιτσιρίκος και δεν έχει την επιλογή να διαλέξει τι θα φάει, οπότε αρκείται στις επιλογές της μαμάς… Πεινάς;; Ή θα φας το φαΐ που έχουμε ή θα μείνεις πεινασμένος μέχρι να το φας με το ζόρι.

6. Νηστεύει ο δούλος του θεού που δεν έχει να φάει.

Αυτή είναι η απάντηση πιο κοντά στη δική μου άποψη. Η νηστεία είχε κάποιο λόγο ύπαρξης την εποχή που άρχισε να ισχύει και πριν καθιερωθεί επίσημα. Ο κόσμος δεν είχε να φάει και “αναγκαζόταν” να νηστέψει. Δεν αποτελούσε επιλογή η αποχή από το κρέας. Η γενιά μας μεγάλωσε με όλα τα καλά και η νηστεία πλέον είναι κάτι πολύ προσωπικό που το κάνεις (αν θέλεις) για τους λόγους που ΕΣΥ επιλέγεις.

Και κάλο μας Πάσχα! 

Tags: , , , , , , , , , , , ,