Προτάσεις για βιβλίο, Iούνιος 2013

Ιούνιος επιτέλους και καλό καλοκαίρι σε όλους!!!

greekdrama2Για να ξεκινήσουμε το καλοκαίρι μας δυνατά, θα προτείνουμε την βιογραφία μιας δυνατής προσωπικότητας!!! Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη η βιογραφία της Γιάννα Αγγελοπούλου –Δασκαλάκη. Με αφορμή τις όλο και πυκνότερες ερωτήσεις απ’όλο τον κόσμο’’Μα τι συνέβη στην Ελλάδα;;;» και ‘’Τι πάθατε εσείς οι Έλληνες;;.’’,επιχειρεί να ξαναδιαβάσει την πορεία των τελευταίων δεκαετιών μέσα από τη δική της προσωπική εμπειρία. Ένα κορίτσι από την Κρήτη, με όνειρα και προσδοκίες, ζει μια ζωή που στιγμές-στιγμές θυμίζει παραμύθι¨σπουδάζει, γίνεται δικηγόρος, αναμειγνύεται με τα κοινά, σε αδιάκοπη αντιπαράθεση με κατεστημένες τάσεις και αντιλήψεις. Βιώνει τον κεραυνοβόλο έρωτα και βρίσκεται στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο στο πλευρό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ανακαλύπτοντας τον κόσμο των επιχειρήσεων-αλλά και την οικογενειακή ζωή….

Για το βιβλίο της ο Larry Summers Πρόεδρος στο Χάρβαρντ γράφει: Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει ζήσει μια ζωή γεμάτη εντυπωσιακά επιτεύγματα. Απέδειξε πολλές φορές ότι ένας αποφασισμένος άνθρωπος μπορεί να κινήσει τον κόσμο. Η ιστορία της θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για πολλούς. Για όσους ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, για τους Ολυμπιακούς αγώνες, για την δύναμη που μπορεί να έχει μια αποφασισμένη γυναίκα, για όλους αυτούς, η ιστορία της είναι σημαντικό ανάγνωσμα. Έμαθα πολλά από την Γιάννα, μπορείτε κι εσείς να μάθετε πολλά.

edmond levyΓια τη συνέχεια Edmond Levy και ‘’Σπάρτη’’από τις εκδόσεις Πατάκη!!! Στο βιβλίο αυτό, ο Edmond Levy παρουσιάζει μια νηφάλια και τεκμηριωμένη εικόνα της κοινωνίας και της πολιτικής οργάνωσης της Σπάρτης, συνθέτοντας με εξαιρετική επιτυχία τα πορίσματα των επιμέρους επιστημονικών-φιλολογικών, ιστορικών, ανθρωπολογικών-ερευνών σχετικά με το κράτος των Λακεδαιμονίων. Ποια ήταν η μορφή εξουσίας και πώς αυτή εξελίχθηκε ιστορικά; Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί ο ιδιόμορφος τύπος της σπαρτιατικής κοινωνίας; Ποια ήταν η θέση της γυναίκας; Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε αμφιλεγόμενα θέματα, όπως ο ρόλο στης βασιλείας, η ιδιοκτησία της γης ή η μυστηριώδης κρυπτεία. Η Σπάρτη ,πολιτεία κλεισμένη στον εαυτό της ή ιμπεριαλιστική, παρ’όλες τις εντάσεις, θα γνωρίσει μια πραγματική σταθερότητα, αλλά δεν θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις των θεσμών. Αιχμάλωτη του παρελθόντος, η Σπάρτη αποτέλεσε το πρώτο θύμα του ίδιου της του μύθου…..

Καλή ανάγνωση!!!

Eλένη Παναγάκου

 

 

Tags: , , , , ,