Βασίλης Σταυρόπουλος: «Στις 26 του μήνα ο τόπος αλλάζει σελίδα»

Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή στην Β’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλη Σταυρόπουλου.

stavropoulos_syriza2

Γιατί να σας προτιμήσει ο κόσμος;

Η προτίμηση της κοινωνίας πρέπει να αφορά και αφορά το ΣΥΡΙΖΑ. Μια κοινωνία που υποφέρει με 1.500.000 ανέργους και άλλους τόσους ανασφάλιστους, που γνώρισε μείωση στους μισθούς και τις συντάξεις, που είδε τα καλύτερα παιδιά της να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια θέση εργασίας, που έχασε το κύρος και την αξιοπρέπειά της, δεν μπορεί να μην προτιμήσει το ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα βέβαια από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει και εκείνους που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτό το ρόλο.

Ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις πρώτες 100 μέρες η οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Δεν θα έχουμε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση. Στις 26 του Γενάρη θα έχουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο έργο. Η επανεκκίνηση της οικονομίας, η αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους με την παιδεία και την υγεία, αλλά και μέτρα που αφορούν το θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, θα είναι το πρώτο μας μέλημα.

Το μεγάλο θέμα βέβαια αφορά την διαπραγμάτευση για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Την κατάργηση μιας σειράς μνημονιακών νόμων που θέσπισε η σημερινή κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας και την αντικατάσταση του με άλλους προοδευτικού προσανατολισμού.

Σε ότι αφορά την οικονομία και την ανακούφιση των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων έχουμε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ, τη καθιέρωση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους κάτω των 700 Ευρώ, τη καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12000 Ευρώ, τη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, την αναστολή πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και άλλα που θα προσφέρουν ανακούφιση στη κοινωνία, αλλά και θα δώσουν τα πρώτα δείγματα γραφής της μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Πιστεύω για να μην πω ότι είμαι βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Γενάρη θα είναι αυτοδύναμος. Αλλά αν και αυτοδύναμος θα επιδιώξει συνεργασίες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και μέσα στην ίδια τη κοινωνία.

Συνεργασίες όμως που θα γίνουν πάνω σε μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική βάση και φυσικα δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τα κόμματα που υπηρέτησαν και στήριξαν τις μνημονιακές πολιτικές.

Είστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων;

Μια δημοκρατική πολιτεία πρέπει να παρέχει ισότιμη πρόσβαση στη Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για όλους τους πολίτες.

Η εκπαίδευση είναι ένα κοινωνικό αγαθό και σε αυτό πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι ανεξάρτητα από τη κοινωνική και οικονομική τους θέση.

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που οι κυβερνώντες υποβαθμίζουν το Δημόσιο σχολείο και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Τα στραγγαλίζουν συστηματικά με θεσμικά και οικονομικά μέτρα με τη μείωση του προσωπικού.

Με τον τρόπο αυτό το απαξιώνουν ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Παραδίδουν δηλαδή την εκπαίδευση σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, που σκοπό αποκλειστικό έχουν το κέρδος.

Η θέση μας αυτή φαίνεται δογματική, αλλά δεν είναι. Για το ΣΥΡΙΖΑ προέχει σε αυτή τη φάση της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης η αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και η παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και έρευνα. Θέλουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι παράγοντας ανάπτυξης για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας και όχι ένας χώρος που θα ενταφιάζονται τα όνειρα και οι προσδοκίες των νέων παιδιών.

Οποιαδήποτε άλλη σκέψη και στο Σύνταγμα αντίκειται και άκαιρη είναι.

Είναι για σας μείζον θέμα το μεταναστευτικό; Πως αντιμετωπίζεται κοινωνικά και πολιτικά;

Είναι ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του 90, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ακολουθώντας περιόδους έντασης και ύφεσης.

Οι αιτίες που το δημιουργούν είναι πολλές και ποικίλες. Ο πόλεμος, η φτώχεια οι πολιτικοί και θρησκευτικοί διωγμοί αλλά και η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής είναι μερικές από αυτές.

Σήμερα εξαιτίας της λόγω της γεωγραφικής μας, αλλά και της διαγραφόμενης κατάστασης στις χώρες προέλευσης, έρχονται στη χώρα μας μετανάστες από την Ασία και την Αφρική.

Οι άνθρωποι αυτοί, που επιθυμία τους είναι να πάνε σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης εγκλωβίζονται εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής και του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε., το οποίο δεν επιτρέπει τη μετακίνησή τους από τις χώρες υποδοχής.

Έτσι παραμένουν στη χώρα μας, ενώ η προώθησή τους στις πατρίδες τους συναντά μεγάλες διπλωματικές δυσκολίες.

Εμείς ως Αριστερά θεωρούμε ότι είναι άνθρωποι και έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το χρώμα, το θρήσκευμα τη πολιτική ή την εθνική τους προέλευση. Έτσι για όσο διάστημα παραμείνουν στη χώρα μας πρέπει να δεχτούν τη παιδεία μας, την ελευθερία και την ισότητα και όχι την κοινωνική, πολιτισμική και εργασιακή απομόνωση. Αυτό αποτελεί για εμάς βασική ανθρωπιστική αρχή.

Παράλληλα θα πρέπει από την ίδια την Ε.Ε. να δοθεί μια δίκαιη λύση στο πρόβλημα και να μην το μεταθέτει στη χώρα μας που λόγω της θέσης της και της μεγάλης συνοριακής της γραμμής δέχεται τον κύριο όγκο των ανθρώπων αυτών.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο Ευρώ; Υπάρχει τελικά κίνδυνος Grexit;

Απειλούν οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, ότι μια αθέτηση των δανειακών μας υποχρεώσεων θα μας βρει έξω από την ευρωζώνη, θα έχουμε δηλαδή το γνωστό σε όλους μας Granit.

Έγκυροι όμως διεθνείς οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι ένα χρέος όπως το Ελληνικό που ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ δεν μπορεί να είναι διαχωρίσιμο. Συμφωνούν σε αυτό και οι ευρωπαίους ηγέτες, όταν βέβαια μιλούν με κλειστά μικρόφωνα.

Έτσι, αν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της τότε αυτόματα βρίσκεται εκτός Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό διασπάται το Ευρώ και τα κράτη μέλη επανέρχονται στα εθνικά τους νομίσματα. Τότε έχουμε μια κατάρρευση όλου του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει φυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες και η ανακεφαλαιοποίησή τους είναι αδύνατη λόγω των τεράστιων κεφαλαίων που απαιτούνται. Ένα Grexit θα κοστίσει 80 δις Ευρώ στη Γερμανία και 50 δις Ευρώ στη Γαλλία. Καλό λοιπόν να χρησιμοποιείται ως απειλή, πολύ επικίνδυνο και καταστροφικό όταν το εφαρμόσεις.

Ασφαλώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα το συμφέρον της χώρας ,θα διαπραγματευτεί το χρέος, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη παραμονή της στο Ευρώ.

Ποιος θα θέλατε να είναι ο ρόλος σας στην επόμενη Βουλή;

Θα ήθελα οι κάλπες να δώσουν μια καθαρή εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας αποκαταστώντας το αίσθημα υπερηφάνειας στους πολίτες της. Ο δικός μας ρόλος θα είναι όπως πάντα και από οποιαδήποτε θέση μάχης, δίπλα στη κοινωνία, στους συναδέλφους μου εκπαιδευτικούς, στο γείτονες στους φίλους και τους μαθητές μου. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ελπίδα πρέπει να έρθει σ’ αυτό τον τόπο.

Tags: , , , , , , ,