Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Οι πολίτες θα γυρίσουν τη πλάτη στο λαϊκισμό»

Συνέντευξη του Προέδρου της Βουλής και υποψηφίου Βουλευτή της ΝΔ στην Β΄ Αθηνών, Βαγγέλη Μεϊμαράκη

meimar2

Γιατί να σας προτιμήσει ο κόσμος;

Δεν είναι θέμα προτιμήσεως. Είναι ζήτημα κρίσεως. Οι πολίτες κρίνουν τους πολιτικούς. Οι πολίτες κρίνουν τις πολιτικές. κρίνουν αν και κατά πόσο το πρόγραμμα μας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη ημέρα. Και ψηφίζουν το κόμμα που θα δώσει λύσεις και τους πολιτικούς,  τους βουλευτές που θα εργαστούν γι αυτό τον σκοπό. Η Ν.Δ. πρέπει να είναι πρώτο κόμμα και σε αυτές τις εκλογές. Πρέπει να αποτελεί το βασικό κορμό της επόμενης κυβέρνησης. Και αυτό προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση και να προχωρήσει η διαδικασία για την ανάκαμψη και την ανάκαμψη της χώρας. Η θητεία της κυβέρνησης αυτής διεκόπη βίαια. Διεκόπη την ώρα που βρισκόμασταν ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του πρώτου και βασικού στόχου. Αυτού της εξόδου από την κρίση. Και διεκόπη διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκβίασαν εκλογές εκμεταλλευόμενοι το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. ΠΙστεύω ακράδαντα ότι οι πολιτες πρέπει να κρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων και να αποφασίσουν αν θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Πιστεύω ότι θα κλείσουν τα αυτιά στις φωνές του λαικισμού που τάζουν τα πάντα στους πάντες και δεν θα αφήσουν να πάνε χαμένες οι θυσίες και οι κόποι των τελευταίων ετών

Ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις πρώτες 100 μέρες η οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση. Να πάρει η χώρα τα χρήματα που έχουν συμφωνηθεί για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα. Ταυτόχρονα, είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για να συνεχισθεί απρόσκοπτα ο δρόμος της ανάπτυξης. Χωρίς δισταγμό σας λέω ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να έχει σχέδιο ώστε να μπουν οι βάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, διότι σήμερα υπάρχει υπερφορολόγηση. Η μεσαία τάξη, ο κορμός της Ελληνικής οικονομίας πρέπει να ανασάνει. Και ήδη η Ν.Δ. ως κυβέρνηση έδειξε τις προθέσεις της. Σας θυμίζω τη μείωση στο φόρο των καυσίμων, την αύξηση των δόσεων για χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, την μείωση της έκτακτης εισφοράς κια πολλά άλλα για τα οποία δυστυχώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν συζητούμε. Πάντως, θέλω να τονίσω ότι δύο βασικοί τομείς που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι της Παιδείας και της Υγείας.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Προγραμματική σύγκλιση ή εθνικός σκοπός;

Είναι βέβαιο ότι για να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Πρέπει δύο ή και περισσότερα κόμματα να έχουν μια κοινή βάση πάνω στην οποία θα συνεννοούνται και θα λαμβάνουν αποφάσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια. Όταν ένα κόμμα όχι μόνο χειροκροτεί τις καταλήψεις αλλά τις ενθαρρύνει και το άλλο επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος και στήριξη των ιδρυμάτων προκειμένου να λειτουργούν απρόσκοπτα ώστε να μη χάνουν τα μαθήματα τους οι φοιτητές, πως θα ληφθούν αποφάσεις; Και υπάρχουν δεκάδες άλλα παραδείγματα. Ακόμη και στα εθνικά θέματα, στο κυπριακό, στο σκοπιανό, στις ΑΟΖ, υπάρχουν ριζικές διαφωνίες για παράδειγμα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Πως θα υπάρχει οποιαδήποτε  συνεργασία;

Είναι για σας μείζον θέμα το μεταναστευτικό; Πως αντιμετωπίζεται κοινωνικά και πολιτικά;

Φυσικά. ΤΟ μεταναστευτικό είναι μείζον θέμα για όλη την Ευρώπη. Είναι μείζον θέμα για όλο τον κόσμο. Αποτελεί θα έλεγα τιμή για την Ελλάδα ότι ο Έλληνας επίτροπός, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ανέλαβε αυτό το δύσκολο χαρτοφυλάκιο και αναμένουμε όλοι  τις λύσεις που απαιτούνται. Διότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Η χώρα μας είναι σταυροδρόμι πολλών κόσμων, δέχεται πολλούς μετανάστες που λαθραία περνούν τα σύνορά μας. Δεν μπορεί να τους υποδεχθεί και να τους περιθάλψει. Και τις καλύτερες συνθήκες υποδοχής να είχαμε, πάλι δεν θα μπορούσαμε. Και ξέρετε, αν δεν μπορείς να απορροφήσεις τους μετανάστες τότε δημιουργούνται προβλήματα άλλης φύσεως.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο Ευρώ; Υπάρχει τελικά κίνδυνος Grexit;

Σε αυτό πιστεύω συμφωνούμε όλοι. Ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό δηλώνει, τουλάχιστον η ηγεσία του. Και το λέω αυτό διότι τα στελέχη του και μάλιστα πολλά από τα λεγόμενα πρωτοκλασσάτα με τις δηλώσεις τους προκαλούν σύγχυση. Και εντός και εκτός της χώρας. Σύγχυση που δυστυχώς εκτρέφει τα διάφορα σενάρια περί Grexit. Ειλικρινά σας λέω ότι η Ν.Δ. το μόνο που δεν θέλει είναι να υπάρχουν αυτά τα σενάρια. Κάνουν κακό στης χώρα κάνουν κακό στην οικονομία και υποσκάπτουν τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση.

Ποιος θέλετε να είναι ο ρόλος σας στην επόμενη Βουλή;

Το ρόλο των πολιτικών στη Βουλή τον κρίνουν οι πολίτες. Αυτοί αποφασίζουν αν θα είμαστε ή όχι στη Βουλή. Προσωπικά επέλεξα να είμαι εκ νέου υποψήφιος στη Β. Αθηνών προκειμένου να κριθώ από τους ψηφοφόρους με το σταυρό προτίμησης. Ζητώ δηλαδή να κρίνουν αυτοί ποιος πρέπει να είναι ο  ρόλος μου. Για την ώρα δίνω, όπως και όλοι οι συνυποψήφιοί μου τη μάχη ώστε την Κυριακή να είμαστε πρώτο κόμμα.

Tags: , , , , , , , , , ,