Αύξηση έως και 50% σε κεραυνούς λόγω επιδείνωσης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής

Πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και περισσότερους κεραυνούς στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέπει επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια.

thunder

Σημερινά μοντέλα προβλέπουν μια αύξηση 50 τοις εκατό σε κεραυνούς στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, ως αποτέλεσμα των θερμοκρασιών του πλανήτη που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Σχετική αναφορά έγινε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Science από ερευνητές του τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εξέτασαν τις προβλέψεις από τη βροχόπτωση και τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα σε 11 διαφορετικά μοντέλα του κλίματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συνδυασμένο αποτέλεσμά τους θα δημιουργήσει πιο συχνές ηλεκτρικές εκκενώσεις στο έδαφος. Έτσι θα έχουμε μεταβολή στη χημεία της ατμόσφαιρας καθώς κάθε ισχυρή ηλεκτρική εκφόρτιση που συνοδεύει έναν κεραυνό πυροδοτεί μια χημική αντίδραση στη μέση και άνω τροπόσφαιρα, η οποία παράγει οξείδια του αζώτου, μια κατηγορία “αερίων του θερμοκηπίου”. Ο επικεφαλής καθηγητής της δημοσίευσης προσέθεσε πως με την αύξηση τη θερμοκρασίας, οι καταιγίδες γίνονται πιο “εκρηκτικές”, και αυτό έχει να κάνει με τους υδρατμούς που είναι το καύσιμο για την εκρηκτική βαθιά συναγωγή θερμότητας στην ατμόσφαιρα, όπως υποστηρίζει.

Ως αποτέλεσμα οι κεραυνοί αποτελούν την κύρια αιτία για την πρόκληση πυρκαγιών στην ύπαιθρο και με αυτό το τρόπο αναδεικνύεται ο αυξημένος κίνδυνος στο μέλλον για περισσότερες φωτιές, καθώς επίσης και για τραυματισμούς ανθρώπων ή ακόμα και θανάτους. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι και οι φόβοι για καταστροφές κτιρίων λόγω της εντάσεως αλλά και συχνότητας των κεραυνών αυτών. Έχει παρατηρηθεί έως τη σημερινή εποχή, ότι οι κεραυνοί συμβαίνουν συχνότερα, όταν υπάρχει περισσότερη ζέστη, αλλά ήταν δύσκολο να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια πόσο αυξάνονται οι κεραυνοί ανάλογα με τη θερμοκρασία. Προηγούμενες εκτιμήσεις διέφεραν κατά πολύ μεταξύ τους, όσον αφορά την πιθανή αύξηση των κεραυνών: από 5% έως 100% για κάθε βαθμό Κελσίου παραπάνω.

Η νέα αυτή μελέτη θεωρείται πως είναι η ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Αν και βασίζεται σε στοιχεία που περιορίζονται στις Ηνωμένεις Πολιτείες της Αμερικής (όπου έχουμε έως και 25 με 30 εκατομμύρια κεραυνούς ανά έτος), οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι υπολογισμοί τους έχουν ισχύ και για άλλα σημεία του πλανήτη.

Τέλος, και ειδικότερα για τις ΗΠΑ, προβλέπεται μια αύξηση των κεραυνών κατά σχεδόν 50% έως το 2100 (με βάση την εκτίμηση ότι έως τότε η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου). “Για κάθε δύο κεραυνούς που είχαμε το 2000, θα έχουμε τρεις το 2100”, δήλωσε ο επικεφαλής επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημιου του Berkeley. Επιπλέον, τόνισε το γεγονός ότι αν η θερμοκρασία της Γης ανέβει τόσο πολύ έως το τέλος του αιώνα, τότε η αύξηση των κεραυνών θα είναι το τελευταίο που θα μας ενδιαφέρει και απασχολεί.

Λάζαρος (Άρης) Αρμάογλου

Tags: , , , , , , , , , , , ,