Απόψε το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Η κρίσιμη ώρα του Eurogroup πλησιάζει για την Ελλάδα με τον Γ. Βαρουφάκη να μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

eurogroup2

Η συνεδρίαση φαίνεται πως διεξάγεται σε κλίμα συγκρουσιακό με την Αθήνα και το Βερολίνο να εμμένουν στις θέσεις τους, όπως φάνηκε με τις χθεσινές τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και νωρίτερα του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή αλλά και του Β. Σόιμπλε.

Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και ο Γ. Βαρουφάκης δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της ρήξης με τους εταίρους, την ώρα που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα λέγοντας ότι στο σημερινό Eurogroup οι εταίροι δεν θα διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πιθανό “όχι” της ελληνικής κυβέρνησης στην τελευταία δόση, δηλαδή στο υπάρχον πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνει, θα σημάνει ότι “τελειώνουν όλα”.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να έχει επιλέξει ως θεσμικό συνομιλητή την Κομισιόν και όχι το Βερολίνο, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά να επισημαίνουν ότι και οι δύο πλευρές θέλουν λύση και όχι ρήξη ενώ πιθανό φέρεται να είναι ένα σενάριο διπλής ονομασίας.

Από την πλευρά της πάντως η εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως εμφανίστηκε χθες το μεσημέρι πολύ επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο συμφωνίας, κάνοντας λόγο για “χαμηλές προσδοκίες”, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε το απόγευμα την Ελλάδα να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση δεν εκτιμάται ότι θα φέρει ένα τελικό αποτέλεσμα καθώς έπεται η αυριανή σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και η επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

Πηγή: megatv.com

Tags: , , , , , , , , , ,