Απομυθοποίηση τώρα…(Μέρος 20)

Μπορεί τα συμπληρώματα διατροφής να θεωρούνται ακόμα και σήμερα ταμπού, λόγω της λανθασμένης συσχετισής τους με τα στεροειδή αναβολικά, ολοένα και περισσότερο όμως βλέπουμε να προβάλλονται προϊόντα αδυνατίσματος, τα οποία όντως μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό μας.

PEROS

Στο πρώτο μέρος είδαμε πώς η πρωτεΐνη, η κρεατίνη, οι υδατάνθρακες και οι ηλεκτρολύτες βοηθούν τον οργανισμό μας. Τώρα σειρά έχουν τα στεροειδή αναβολικά και τα προϊόντα αδυνατίσματος, τα οποία μπορούν να επιφέρουν διάφορα αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και αν ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα «ψέματα» για το αδυνάτισμα είναι οι ζώνες αδυνατίσματος ή ζώνες εφίδρωσης όπως αλλιώς λέγονται. Οι ζώνες αυτές λοιπόν που προβάλλονται συνέχεια τόσο σε διαφημίσεις και εκπομπές όσο και σε διάφορα άλλα μέσα δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα. Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλούν έχει ως αποτέλεσμα την αποβολή υγρών από το σώμα, υπό τη μορφή ιδρώτα, προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Πρώτον ο ιδρώτας αυτός δεν είναι λίπος αλλά υγρά τα οποία ξαναπροσλαμβάνουμε μόλις πιούμε νερό και δεύτερον λειτουργεί εις βάρος της άσκησης και του οργανισμού αφού αποβάλουμε τους ηλεκτρολύτες.

Ένα ακόμα ψέμα σχετικά με το αδυνάτισμα το οποίο όχι μόνο προβάλλεται συνεχώς αλλά έχει και μεγάλη απήχηση είναι οι κρέμες αδυνατίσματος. Δυστυχώς γι’ αυτούς που τις χρησιμοποιούν  η αλήθεια είναι πως οι κρέμες αυτές και γενικότερα οι κρέμες αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εισχωρήσουν τόσο βαθιά ώστε να κάψουν το λίπος.

Όσον αφορά τα λιποτροπικά βοηθήματα και γενικότερα τα βοηθήματα αυτού του είδους μπορεί να έχουν αποτελέσματα αλλά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται πάντα στη σωστή διατροφή και στην ένταξη τακτικής φυσικής δραστηριότητας.

Σε αντίθεση λοιπόν με τα συμπληρώματα διατροφής που επιφέρουν θετικά αποτελέσματα και τα προϊόντα αδυνατίσματος τα οποία δεν επιφέρουν κανένα αποτελέσματα υπάρχει και ακόμα μία κατηγορία, αυτή των «υψηλών επιδόσεων» και της «γρήγορης απώλειας σωματικού βάρους».

Το τίμημα της χρήσης αναβολικών που προσφέρουν υψηλές επιδόσεις, για μικρό χρονικό διάστημα και πάντα κατά τη διάρκεια της χρήσης τους και μόνο, είναι μεταξύ άλλων η ατροφία των όρχεων για τους άντρες, η αρρενοποίηση για τις γυναίκες, οι αρρυθμίες, τα εμφράγματα, η υπέρταση, οι διαταραχές της διάθεσης και τα προβλήματα με το ήπαρ. Ένα τίμημα αρκετά υψηλό αφού όχι μόνο υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι αλλά και οι πιθανότητες θανάτου από τη χρήση τους είναι τετραπλάσιες από τις κανονικές.

Το ίδιο επικίνδυνες είναι και οι δίαιτες τύπου «ντουκάν» που κυκλοφορούν και προβάλλονται κατά καιρούς ως θαυματουργές, υποσχόμενες μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Δίαιτες οι οποίες «ελέγχονται» δυστυχώς αφού έχουν καταγραφεί αρκετοί θάνατοι παγκοσμίως.

Η  άγνοια δεν είναι ούτε ευτυχία ούτε δικαιολογία, ειδικά στις μέρες μας όπου η πληροφορία είναι ελεύθερη και προσβάσιμη σε όλους. Το να μη γνωρίζει κανείς τις επιπτώσεις που επιφέρουν στον οργανισμό του τα προϊόντα που καταναλώνει, είναι σαν να μη γνωρίζει κανείς σήμερα τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Πλάτωνας «Η άγνοια είναι η αιτία των κακών στους ανθρώπους».

Tags: , , , , , , ,