Αλλεργίες

allergiesΑυτό τον μήνα αποφάσισα, λόγω εποχής, να αναφερθώ στις αλλεργίες οι οποίες αποτελούν την πιο συχνή μορφή ανοσολογικής νόσου. Πολλοί άνθρωποι αυτή την περίοδο υποφέρουν από κάποιου είδους αλλεργία (όπως είναι οι διάφορες αλλεργίες σε φυτά ή λουλούδια).

Πιο συγκεκριμένα, με τον όρο αλλεργία εννοούμε την ανοσολογική αντίδραση προς ένα ξένο αλλεργιογόνο (αντιγόνο) που οδηγεί σε δυσλειτουργία των οργάνων καθώς και σε φλεγμονή των ιστών (Τσακουρίδου, 2001). Η απάντηση του οργανισμού στην ανοσολογική αντίδραση ποικίλει. Η εμφάνιση της μπορεί να είναι είτε μέσω ενός ερεθισμού, είτε μέσω μιας ενόχλησης, είτε, τέλος, μιας απειλής επικίνδυνης για τη ζωή του ατόμου (Μπροκαλάκη, 2006). Οι αλλεργίες είναι ή τοπικές ή συστηματικές.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η προέλευση των αλλεργιογόνων είναι περιβαλλοντική. Στις αλλεργίες, τα όργανα που έχουν συχνότερη εμπλοκή είναι η αναπνευστική οδός αλλά και το δέρμα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι δεν μπορεί να προσβάλει και άλλα όργανα του οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα, το πεπτικό σύστημα.

Οι αλλεργίες ταξινομούνται ανάλογα με (Τσακουρίδου, 2001): α) τον ανοσολογικό μηχανισμό, β) τα προσβαλλόμενα όργανα (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα) αλλά και με γ) την φύση του αλλεργιογόνου. Ο τύπος της αλλεργίας και η φύση του αλλεργιογόνου καθορίζονται από τα προσβαλλόμενα όργανα. Τα αλλεργιογόνα χωρίζονται ανάλογα με το αν είναι εισπνεόμενα (γύρεις, όπως: αγριόχορτα- χόρτου- δένδρα, σπόροι μυκήτων, οικιακή σκόνη κ.α.), αν είναι ουσίες χορηγούμενες από το στόμα (τροφές, όπως: αβγά, θαλασσινά, ξηροί καρποί, φασόλια, σοκολάτα, φάρμακα: πενικιλλίνη, κεφαλοσπορίνες κ.α.) και το αν οι ουσίες προορίζονται για εξωτερική χρήση (όπως λάδια φυτών, καλλυντικά, αρώματα, βαφές μαλλιών, αλλά και τοπικές φαρμακευτικές ουσίες). Ενώ στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα ενέσιμα προϊόντα (δηλ. φάρμακα, δηλητήριο εντόμων: σφήκα, μέλισσα).

Ειδικότερα, στις περιπτώσεις φαρμάκων καθώς και δηλητηρίων εντόμων μπορεί να προκληθεί  IgE αντισωματική απάντηση όταν το αλλεργιογόνο έλθει σε επαφή με τον οργανισμό που αυτό με την σειρά του οδηγεί στην η αναφυλαξία. Η αναφυλαξία πρόκειται για συστηματική μορφή αλλεργίας, ενώ συνήθως εμφανίζεται μέσα σε ελάχιστη ώρα ύστερα από την επαφή με το αλλεργιογόνο. Συνήθως παρουσιάζει δερματικές εκδηλώσεις, τέτοιες είναι το ερύθημα, εξάνθημα ή κνησμός αλλά και αναπνευστικές εκδηλώσεις. Η αναφυλαξία μπορεί να αντιμετωπιστεί εξασφαλίζοντας επαρκή οξυγόνωση του οργανισμού καθώς και την χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών και αδρεναλίνης (Τσακουρίδου, 2001).

Πως όμως αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες; Καταρχάς αποφεύγουμε τον παράγοντα που μας προκαλεί την αλλεργία, δηλαδή το αλλεργιογόνο. Η αντιμετώπιση των διαφόρων αλλεργικών αντιδράσεων, πρέπει να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική. Ακολουθούμε θεραπεία που θα μας “ανακουφίσει” από τα συμπτώματα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να απαιτηθούν ειδικές θεραπευτικές μέθοδοι.

Τέλος, είναι σημαντικό σε κάθε πιθανή υπόνοια αλλεργίας να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, για να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα αλλεργιογόνα που μας προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις ώστε να αποφεύγουμε την έκθεση μας σε αυτά.

Κάτια Κολοκάθη

Tags: , , ,