Συνέντευξη με τον Δρ. Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη, σχετικά με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CleanLaunchpad

Charalambides_HighΟ Δρ. Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ιδεών CleanLaunchpad

Τι ακριβώς είναι το CleanLaunchpad;

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό ιδεών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας (cleantech), στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το ClimateKIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική καινοτομία. Από τις υποβαλλόμενες προτάσεις, θα επιλεγούν δέκα ιδέες οι οποίες θα συμμετάσχουν στο bootcamp που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 12-14 Σεπτεμβρίου και το οποίο θα περιλαμβάνει mentoring, μαθήματα από έμπειρους επαγγελματίες, networking και προετοιμασία για τον εθνικό τελικό, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου. Στον εθνικό τελικό οι ομάδες θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά σε κριτική επιτροπή που θα δώσει χρηματικό έπαθλο στις τρεις καλύτερες ομάδες και την ευκαιρία να συμμετέχουν στον πανευρωπαϊκό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις 29-31 Οκτωβρίου στη Βαλένσια στην Ισπανία. Ο μεγάλος νικητής του CleanLaunchpad θα λάβει το ποσό των 10,000ΕΥΡ. Οι ιδέες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση θα κερδίσουν τα ποσά των 5,000ΕΥΡ και 2,500ΕΥΡ αντίστοιχα. Στους τρεις πρώτους νικητές θα δοθεί επίσης η ευκαιρία να συμμετέχουν στο πρόγραμμα acceleration του ClimateKIC, που περιλαμβάνει 18μηνη επιχειρηματική εκπαίδευση, για να αναπτύξουν και να εμπορικοποιήσουν την ιδέα τους χρησιμοποιώντας μέχρι και 95,000ΕΥΡ ως αρχικό κεφάλαιο.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει σε αυτόν;

Εάν κάποιος έχει μία ιδέα τότε εύκολα και απλά μπορεί να μπει στη σελίδα www.cleanlaunchpad.eu και να δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 23 Αυγούστου. Η αίτηση είναι σύντομη και κατανοητή.

140521-CK DEF logo in color RBG_001

Τι περιλαμβάνει η κλιματική καινοτομία;

Με τον όρο κλιματική καινοτομία εννοούμε οποιαδήποτε ιδέα ή προϊόν, το οποίο προσφέρει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Ο στόχος του ClimateKIC είναι να στηρίξει τις νεοφυείς εταιρείες που απασχολούνται στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας, καλώντας τες να δημιουργήσουν λύσεις, οι οποίες όχι μόνο θα συνδράμουν στην αειφόρο ανάπτυξη,αλλά θα βοηθήσουν και στην αναδιάρθρωση και ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Πόσο δύσκολο είναι στις ημέρες μας να συλλάβει και να υλοποιήσει κάποιος μία επιχειρηματική ιδέα;

Το να συλλάβει κανείς μία ιδέα είναι μία πολύ προσωπική και υποκειμενική δραστηριότητα. Εξαρτάται από τα ερεθίσματα, την ικανότητα ή την ανάγκη που έχει να βρει τη λύση για ένα πρόβλημα. Όσο αφορά την υλοποίηση, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα έχει αρχίσει να στήνεται ένα γερό οικοσύστημα για στήριξη των startups μέσω του οποίου προωθείται η δημιουργικότητα, η επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση η δημιουργία νέων βιομηχανιών, νέων θέσεων εργασίας αλλά και ενός ισχυρού υπόβαθρου για ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας. Ταυτόχρονα, πρωτοβουλίες όπως το ClimateKIC λειτουργούν ως ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού startuphub που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το SiliconValley ή το SiliconWadi του Ισραήλ. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε την αναμφισβήτητη αξία του προγράμματος του ClimateKIC μετά τη νίκη μας σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό το 2012 με την ENERMAP. Γι’ αυτό άλλωστε οι ιθύνοντες εκεί μας εμπιστεύτηκαν για τη διοργάνωση του CleanLaunchpad για Κύπρο και Ελλάδα. Το 2013, με την ίδρυση της ChrysalisLEAP, του πρώτου επιταχυντή στην Κύπρο, μοιραστήκαμε τη γνώση μας και τώρα είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτή την ευκαιρία να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες να διαγωνιστούν για μια θέση στο πρόγραμμα του ClimateKIC.

Tags: , , , , , ,