Παράταση δύο εξεταστικών για ορισμένους «αιώνιους φοιτητές»

Η λύση αφορά αποκλειστικά όσους από τους αιώνιους φοιτητές είχαν τα τελευταία δύο χρόνια συμμετάσχει σε κάποια από τις εξεταστικές των ιδρυμάτων, είχαν δηλαδή επιδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ετσι, η συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών αποκτά με βάση τη χθεσινή απόφαση τη δυνατότητα να λάβει μέρος στις δύο επόμενες εξεταστικές (του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου).

foitites_2

Η ίδια ρύθμιση αφορά και φοιτητές οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες ή πρακτική άσκηση στα τεχνολογικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες αντιπροσωπεία πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, το σύνολο των «αιώνιων» φοιτητών στα πανεπιστήμια υπολογίζεται σε 120.000. Από αυτούς, στις 31 Αυγούστου, θα διαγραφεί το 90% με 92%, δηλαδή περίπου 110.000 φοιτητές. Οι υπόλοιποι 10.000 θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες δύο εξεταστικές να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν για να πάρουν το πτυχίο τους.

Αναφορικά με τα τεχνολογικά ιδρύματα, ο αριθμός των «λιμναζόντων» σπουδαστών είναι σαφώς μικρότερος (περίπου 50.000), καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετά ιδρύματα είχαν διαγράψει χιλιάδες σπουδαστές που δεν είχαν εγγραφεί στις γραμματείες των τμημάτων.

Για παράδειγμα, το ΤΕΙ Αθήνας από το 2007 έως σήμερα έσβησε από τα μητρώα του 17.000 σπουδαστές. Στα τεχνολογικά ιδρύματα, από τους 50.000 «λιμνάζοντες» την ευκαιρία για τις δύο ακόμη εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου θα έχει το 40% του συνόλου, δηλαδή περίπου 20.000. Οι υπόλοιποι 30.000 θα διαγραφούν οριστικά τις επόμενες 10 ημέρες με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.

Μάλιστα, ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος θα καταθέσει στις 26 Αυγούστου τροπολογία στη Βουλή με την οποία θα ρυθμίζει το θέμα. Σε αυτή θα αναφέρεται ότι όσοι εκ των «λιμναζόντων» φοιτητών επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους κατά τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13 και 2013-14) θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις στα μαθήματα αλλά οφείλουν διπλωματικές εργασίες ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση για τις δύο επιπλέον εξεταστικές στους «επιμελείς αιώνιους φοιτητές» ελήφθη σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθεί τελευταία ευκαιρία για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές, τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος.

Από όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα έχει ζητηθεί να αποστείλουν έως την Παρασκευή λεπτομερή στοιχεία για τον συνολικό αριθμό των «αιώνιων» καθώς και για τον αριθμό εκείνων που θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στην ευεργετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: ethnos.gr

 

Tags: , , , , , , ,