Ένα ξεχωριστό summer school

Στα μέσα Αυγούστου βρεθήκαμε 23 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ελλάδα ( Πάντειο κ ΕΚΠΑ), την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία στην Αρχαία Ολυμπία, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Η αιτία, ήταν το Intensive Program στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και το θέμα του summer school που την ευθύνη διοργάνωσης είχε το Πάντειο, ήταν Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Δράση στην ΕΕ.

tasiopoulos1

Έγιναν μαθήματα, case studys, διαλέξεις, και προσομοιώσεις πάνω σε θέματα καταστροφών (από φυσικά και ανθρώπινα αίτια), σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων που ανακύπτουν από αυτές τις καταστροφές. Ειδικό βάρος δόθηκε στη διαχείριση καταστάσεων όπως ο πρόσφατος σεισμός στην Κεφαλονιά, καθώς και στα ζητήματα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου αναφορικά με ανθρωπιστικές κρίσεις και πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη.

Το ευρωπαϊκό γραφείο ανθρωπιστικής δράσης και πολιτικής προστασίας είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται σε επίπεδο ΕΕ, αυτά τα θέματα που ίσως μοιάζουν καθαρά τεχνικά εκ πρώτης όψεως, όμως περιλαμβάνουν νομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές παραμέτρους. Ακριβώς αυτός ήταν και ο σκοπός του summer school, μια διαδραστική διαδικασία εξέτασης όλων των παραμέτρων χρήσιμη και απαραίτητη ιδίως για όσους ασχολούνται με το διεθνές δίκαιο, και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως προς το πλαίσιο γνώσεων και εκπαίδευσης το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό και στα αγγλικά, και επίσης υψηλό και το επίπεδο των συμμετεχόντων από όλα τα πανεπιστήμια. Όμως το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του προγράμματος ήταν ο χώρος που πραγματοποιήθηκε. Οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αποτελούν σίγουρα έναν από τους καλύτερους χώρους πανελλαδικά και διεθνώς για εκπαιδευτικά προγράμματα, για αυτό και το προτιμούν πανεπιστήμια όπως το Harvard και το Yale.

tasiopoulos2

Το πρόγραμμα μιας ημέρας ξεκίναγε από τις 7μιση όπου υπό τις μουσικές από τα μεγάφωνα καλούμασταν να ξυπνήσουμε μέχρι τις 8μιση και ύστερα από το πρωϊνό στη λέσχη, να ξεκινήσουμε κατά τις 9 τα μαθήματα που διαρκούσαν συνήθως ως τις 5 το απόγευμα. Το μεσημεριανό διάλλειμα για φαγητό στη λέσχη και οι παύσεις για καφέ, πέρναγαν γρήγορα και υπήρχε ζωντάνια στο να προχωρήσουν τα μαθήματα. Ίσως ακούγεται υπερβολικό κάτι τέτοιο σε ένα ωράριο μαθημάτων πιο εντατικό και από την Γ’Λυκείου, όμως έτσι ήταν. Εξάλλου έδινε και 8 ακαδημαϊκές μονάδες !

Ύστερα η πισίνα είχε την τιμητική της και μετά την χαλάρωση ήταν η ώρα για volley, (όπου συμφωνήσαμε πως θα παίζουμε όλοι μιας και μπορούσαν να συμμετέχουν και κοπέλες και αγόρια με ίσες δυνατότητες) Βέβαια κάποιοι προτιμήσαμε και basket. Εξάλλου τα γήπεδα στην Ακαδημία είναι πολλά.

Το βράδυ μετά το βραδινό γεύμα στη Λέσχη, και το απαραίτητο τάβλι, ξεκινούσαμε για την Ολυμπία για ένα ποτό και μια βόλτα που ήταν 15 λεπτά με τα πόδια, αλλά όχι πολύ αργά μιας και το ξύπνημα ήταν στις 7μιση.

Βέβαια επισκεφτήκαμε επίσης ένα τοπικό πανηγύρι, το θέατρο της Ιλίδας για θεατρική παράσταση, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, την παραλία της Ζαχάρως, το μουσείο της Ολυμπίας και είχαμε και τις εξόδους για σουβλάκι και μουσακά που άρεσαν πολύ στα παιδιά από την Ιταλία.

Το κόστος ήταν καλυμμένο από το πρόγραμμα και η συμμετοχή μας ήταν στα 200 ευρώ που και αυτά καλύφθηκαν για τους περισσότερους από τα πανεπιστήμιά τους. Μπορώ να πω, ότι πρόκειται για το πιο ποιοτικό και σε γνώσεις και σε δραστηριότητες summer school που έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Τασιόπουλος Σταύρος

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,