Ένας βασιλιάς και 7,5 εκ. Καταλανοί

Ο μήνας που φεύγει αγαπητοί φίλοι μάς αφήνει με ισχνά διεθνή νέα. Το ίδιο συμβαίνει και στο προσκήνιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό θα δώσουμε λίγη σημασία στην ενθρόνιση του νέου ισπανού βασιλιά, Φελίπε, ο οποίος έλαβε τα σκήπτρα μετά την παραίτηση από το θρόνο τού πατέρα του, Χουάν Κάρλος. Φυσικά, το ζήτημα της βασιλείας στην Ισπανία δεν έχει να κάνει μόνο με το καθεαυτό ερώτημα του κατά πόσω η βασιλευόμενη δημοκρατία είναι το αρεστό πολίτευμα στους Ίβηρες, αλλά και με τα εσωτερικά ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με το πως βλέπουν οι διάφορες περιφέρειες τον βασιλιά, κυρίως αυτή της Καταλονίας.

spain3

Η ηλικία και το χαμένο κύρος, λόγω σκανδάλων και γκαφών, οδήγησαν τον Χουάν Κάρλος στην παραχώρηση του στέμματος στο υιό, Φελίπε. Είχε χρόνια η βασιλική οικογένεια στην Ισπανία να απασχολήσει για σοβαρά ζητήματα την κοινή γνώμη, κι όχι για το αν κυνήγησε ελέφαντες στην Αφρική ο βασιλιάς. Πυροδότησε, ως ήταν εύλογο, διαμάχες και αψιμαχίες στην πολιτική σκηνή – και όχι μόνο – σχετικά με την αναγκαιότητα υπόστασης της βασιλείας. Επ’ αυτού, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν και διάφορες δημοσκοπήσεις, για την El Pais και τις καταλανικές La Vanguardia και Ara.cat. Τα στοιχεία που έδειξαν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για κάποια συμπεράσματα. Στην Μαδρίτη σαφώς οι απαντήσεις ήταν σε διαφορετικό μήκος από αυτές στην Βαρκελώνη. Πιο συγκεκριμένα, το 95% των Ισπανών είναι απογοητευμένο από την απουσία συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας και το 75% αυτών θεωρεί ότι ο νέος βασιλιάς μπορεί να συνεισφέρει στην πραγματοποίηση συμφωνιών και συνεργασιών. Επίσης, προς έκπληξη των πολλών, το 52 % των Ισπανών τάσσεται υπέρ της διατήρησης του θεσμού των βασιλιά, παρότι η αδιαφορία του κόσμου κατά τη διάρκεια των τελετών ενθρόνισης και αποδοχής του στέμματος ήταν πρωτοφανής.

Από την άλλη, οι Καταλανοί δείχνουν να μην πιστεύουν στο θεσμό και παρότι βλέπουν πιο θετικά των Φελίπε από τον πατέρα του, δε θεωρούν ότι θα συμβάλλει στην εξομάλυνση των σχέσεων κεντρικής και καταλανικής κυβέρνησης. Καλό γνώστη του καταλανικού ζητήματος χαρακτηρίζουν τον νέο βασιλιά στην Βαρκελώνη αλλά μόνο οι μισοί τον θεωρούν ικανό να προχωρήσει σε διευκόλυνση του διαλόγου των δύο μερών. Θετικά, βέβαια, κρίνει η πλειοψηφία την επιλογή του Φελίπε να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι σε επιχειρηματικό φόρουμ που θα λάβει χώρα στην Βαρκελώνη τέλη του μήνα.

Στις 9 Νοεμβρίου η καταλανική κυβέρνηση έχει προκηρύξει δημοψήφισμα με το ερώτημα: «Θέλετε η Καταλονία να είναι Κράτος;» και αν ναι, «θέλετε να είναι Κράτος ανεξάρτητο;». Το μεγάλο στοίχημα του Φελίπε είναι να καταφέρει η Μαδρίτη να δώσει το μοντέλο ανάπτυξης και κυρίως φορολόγησης στους Καταλανούς, που θα τους κάνει να μην προχωρήσουν στο δημοψήφισμα. Η κρίση έφερε υπερφορολόγηση της πλούσιας και παραγωγικής Καταλονίας με στόχο τη στήριξη του φτωχού Νότου.

Γνώμη μας ότι κανένας βασιλιάς δεν μπορεί να αποτρέψει το δημοψήφισμα. Ο μόνος που μπορεί για ευνόητους λόγους θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ένα «όχι» στο αντίστοιχο δημοψήφισμα που πραγματοποίειται στην Σκωτία τον Σεπτέμβριο.

Καλή εξεταστική σε όλους σας και καλές διακοπές. Διαβάστε για το πρώτο για να είναι καλό το δεύτερο.

ΒΜ

Tags: , , , , , ,