Άγχος….ένας θανάσιμος εχθρός

Άγχος. Ένα μεγάλο τμήμα του χαρακτήρα μας που πηγάζει από τις πιέσεις της ζωής μας. Έχει τόσο επιστημονική όσο και ψυχική βαρύτητα. Γιατί αγχωνόμαστε? Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό? Είναι καλό ή κακό?

stress1

Είναι συχνά ερωτήματα που βασανίζουν τους ανθρώπους σήμερα και που κανείς δεν μπορεί να δώσει μία ακριβής απάντηση. Στη σύγχρονη εποχή το άγχος δεν έχει ούτε μέτρο ούτε χρόνο. Πολλές φορές προέρχεται από καταστάσεις με τις οποίες πρέπει να ζήσουμε ή είναι αποκυήματα του μυαλού μας. Πολλοί ψυχολόγοι έχουν κατατάξει το άγχος σε δύο κατηγορίες. Πρώτον στο δημιουργικό άγχος που μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε καλύτερα και δεύτερον στο άγχος που προκαλείται από το παραμικρό δημιουργώντας άσχημες επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Ένας ψυχολόγος ο Μπρους Μακ Γιούεν παρατήρησε πως το άγχος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, εμφράγματα διαβήτη μέχρι και κατάθλιψη. Είναι πολύ κρίμα λοιπόν να στεναχωριόμαστε και να αγχωνόμαστε για πολλά πράγματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

stress2

Η ζωή είναι πολύ μικρή ,πολύ μικρή για τέτοια λάθη που τα αποτελέσματά τους θα μείνουν αιώνια πάνω μας όσο ζούμε. Αν κοιτάξουμε λίγο καλύτερα ίσως αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Υπάρχουν φορές βέβαια που ενώ τα διαβάζουμε και τα ακούμε αυτά μας φαίνονται σωστά στην πράξη δεν τα εφαρμόζουμε ποτέ. Το γνωρίζω πολύ καλά. Πρόσφατα όμως ήρθε στα αφτιά μου μία ιστορία που σίγουρα με έκανε και μένα να αλλάξω τελείως στάση και από την θεωρία να μπω στην πράξη της μείωσης του άγχους και το ίδιο πιστεύω θα κάνει και με εσας. Ένας άντρας ηλικίας 30 ετών από το υπερβολικό άγχος άρχισε να νοιώθει έντονους πόνους στην καρδιά. Στην αρχή θεώρησε πως ήταν νευρόπονοι. Μετά από λίγο καιρό όμως οι πόνοι γινόντουσαν πιο δυνατοί και δυσβάσταχτοι και έτσι επισκέφτηκε έναν γιατρό. Η διάγνωση του γιατρού ήταν ότι ο άντρας αυτός είχε υποστεί 3 εμφράγματα και ότι από θαύμα ζει. Από εκείνη τη στιγμή και μετά άλλαξε τη στάση της ζωής του.

Έτσι και εμείς ας κάνουμε μία προσπάθεια να ηρεμήσουμε και κάθε φορά που έχουμε άγχος αντί να το αφήσουμε να μας καταβάλλει προκαλώντας μας ταχυπαλμίες. πόνο στο στομάχι και τρέμουλο ας πάρουμε μία βαθιά ανάσα και να δούμε τη θετική πλευρά. 

Βίκυ Φρατζή

Φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ

Tags: , , , , , , , , ,